Rutte in de verdrukking

Bij de zenders TMF en MTV gingen vier lijsttrekkers met elkaar in debat. Zes minuten: de tijd loopt!

Bos en Rutte in debat

Nederlandse jongeren drinken meer dan Engelse hooligans. Met de VVD aan het roer ligt Wageningen binnenkort aan zee en kerncentrales zijn ook goed voor het milieu. Kortom: welkom bij het lijsttrekkersdebat van Coolpolitics.

Vier lijsttrekkers gingen voor een stampvolle en bloedhete zaal met jongeren met elkaar in debat. PvdA-leider Wouter Bos, VVD’er Mark Rutte, GroenLinks-leider Femke Halsema en D66’er Alexander Pechtold kregen zo een uur zendtijd op muziekzenders MTV en TMF. Voor de totale duur van het debat kregen ze elk zes minuten spreektijd, naar eigen inzicht in te zetten. Klaar? De tijd loopt.

Een Coolpolitics-debat gaat niet over de zorg, het milieu of vergrijzing, maar over Happiness, Sustain en The Battle. Rutte had het als enige vertegenwoordiger van de zittende rechtse coalitie zwaar.

De zaal debatteerde mee. Een meisje vroeg aan Wouter Bos of hij zich veilig zou voelen als hij bedreigd werd, onder moest duiken en iedereen achter zijn gegevens zou kunnen komen. „Nou eh... niet als ze ook mijn onderduikadres weten natuurlijk. Maar als ik moet onderduiken, dan kom is wel naar jou toe”, zei hij. Waarop de co-host van de show ad rem reageerde: „Nou ja, dan weet iedereen nu al waar je gaat zitten. Dus dat slaat nergens op.”

Vraag aan Pechtold: stel, de koningin staat op je voicemail met de mededeling dat je een wet door de Kamer mag jagen zonder weerstand. Zeg het maar. Pechtold: „De laatste keer dat ik de majesteit sprak was toen ze me eervol ontsloeg. Maar eh... Europa, daar moeten we meer over praten.” De vraagsteller: „Dat is geen antwoord.” Pechtold: „Oké, dan het afschaffen van de identificatieplicht. Morgen!”

Het was een fel debat, maar toch inhoudelijk. Verschillen van mening bijvoorbeeld over subsidiëren van goed gedrag of bestraffen van slecht gedrag en over economische groei en/of milieu kwamen goed naar voren.

De milieu-uitsmijter kwam van Halsema met kritiek op Rutte: „Ik begrijp wel dat hij dubbeldekssnelwegen wil. Dat moet ook wel, want straks stroomt het water er zo onderdoor.” (EK)

Bijdragen: Egbert Kalse, Antoinette Reerink en Guus Valk.