Polymeer kan drie vormen onthouden

Rotterdam, 21 nov. Aan het Massachusetts Institute of Technology is een keten van moleculen ontwikkeld die bij verhitting of afkoeling drie verschillende vormen kan aannemen. De polymeer heeft vormgeheugen: het materiaal keert, als het vervormd wordt, weer terug naar de vorm die bij de temperatuur past. Polymeren met een `geheugen` voor twee vormen bestonden al, maar het is voor het eerst dat er een wordt gemaakt die drie vormen kent. Volgens de onderzoekers is de polymeer toepasbaar in stents, buisjes die chirurgen plaatsen in slagaders. De stent zou drie verschillende vormen kunnen aannemen: één die optimaal is bij het inbrengen, één voor in het lichaam en één die geschikt is bij het verwijderen. De vormveranderingen treden op bij 40 tot 60 graden Celsius, maar volgens de MIT-onderzoekers is de polymeer aan te passen zodat hij werkt rond lichaamstemperatuur.