Pedagogisch bakken

“Oh, wat leuk, kom je knutselen?” riep Tijns juf verbaasd. Ik stond besluiteloos naar de intekenlijst voor sinterklaas-knutselouders te staren toen ze langsliep. Welja, het moest er maar eens van komen. Je hebt van die moeders die zo’n beetje op de school van hun kinderen wonen. Die én overblijfmoeder én leesmoeder én klassenmoeder zijn, en die ieder jaar met Pasen, suikerfeest, divali, sinterklaas en de oecomenische chanouka/kerstviering de school feestelijk versieren (en na afloop de hele zooi ook weer opruimen). Ik ben meer zo’n moeder die elke ochtend net nadat de bel is gegaan haar kind op het laatste lege stoeltje in de kring duwt, belooft morgen zijn diksap en gymspullen níet te vergeten en na een vluchtige zoen de school weer uitrent op weg naar dringende grote-mensen-bezigheden.

„Houd je van ‘papiermacheeën’?” vroeg de juf. Razendsnel opende ik het luikje lagere school in mijn geheugen. De geur van grauw wc-papier en behanglijm, koude slijmkledders aan mijn linkerhanden die lukraak probeerden een opgeblazen ballon te beplakken, de minzame glimlach van de meester over het resultaat. „Zullen we kruidnootjes bakken?”, opperde ik. Kruidnootjes bakken lijkt mij voor 6-jarigen minimaal zo educatief als ‘papier-macheeën’. Belangrijke levensvragen (hoe smaakt suiker, waarom heten kruidnootjes kruidnootjes) kun je in een moeite door koppelen aan een lesje elementaire hygiëne (eerst handjes wassen, niet tussendoor in je neus peuteren). De fijne motoriek stimuleer je door de kinderen zelf te laten kneden en hun fantasie kunnen ze ongebreideld uitleven op de bakseltjes. Want kruidnootjes hoeven natuurlijk niet perse klein en halfrond te zijn. Slangetjes, letters, hondendrollen, kwestie van vrije expressie. „En het ruikt een stuk lekkerder”, zette ik mijn betoog kracht bij. Maar de juf was al overtuigd: „Bakken is inderdaad hartstikke pedagogisch.”

Voor een klas van 30 kinderen:

300 gram zelfrijzend bakmeel

150 donkerbruine basterdsuiker

1 eetlepel speculaaskruiden

mespunt zout

120 koude, harde roomboter

ongeveer 60 ml melk

Laat vier kinderen bakmeel, basterdsuiker, speculaaskruiden en zout afwegen en boven een ruime kom zeven. De boter mag met een klein mesje in vlokjes gesneden en erover worden gestrooid. Laat alle kinderen nu om de beurt kneden. Voeg tussendoor zoveel melk toe als nodig is om een samenhangende deegbal te krijgen. Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg een half uurtje opstijven in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vraag de kinderen om enkele bakplaten te bekleden met bakpapier en schrijf er hun namen op. Nu begint het creatieve deel. Laat ieder kind balletjes rollen (of slangetjes, letters, etc.) en het resultaat bij zijn of haar naam op de bakplaat leggen. Zorg voor een beetje tussenruimte, anders eindig je met één grote kruidkoek. Bak de kruidnootjes in het midden van de oven in 15 – 20 minuten gaar.

Janneke Vreugdenhil

Opmerking of tip? Surf naar www.nrc.nl/kokenetc.