Ondergang Libération lijkt afgewend

De ondergang van de Franse krant Libération, die geldt als de erflater van de jaren zestig, lijkt afgewend. De redactie heeft met krappe meerderheid ingestemd met een reddingsplan van grootaandeelhouder, Edouard de Rothschild (38 procent).

Zeker tachtig van de 280 arbeidsplaatsen worden geschrapt. Rothschild injecteert 15 miljoen euro in de noodlijdende krant, en krijgt in ruil daarvoor, met zijn partners, op termijn een meerderheid van 51 procent in handen. Daarnaast heeft de redactie zijn kandidaat-directeur geaccepteerd om de krant te redden: Laurent Joffrin, tot vorige week hoofdredacteur van het weekblad Nouvel Observateur. Joffrin wil ‘Libé’ „duidelijk links” houden en wil lezers terugwinnen via internet.

De oplage is in vijf jaar met 20 procent gedaald tot 137.000. De krant stevent nu af op 12 tot 13 miljoen euro verlies dit jaar.