Nieuwe dollarmunt voor Verenigde Staten

Washington. De Verenigde Staten krijgen er een munt van één dollar bij. Vanaf 2007 verschijnen vier verschillende muntstukken, met daarop de beeltenis van de eerste vier presidenten van de VS. Het is het begin van een serie: uiteindelijk krijgen alle presidenten een munt. Ook Richard Nixon, die in 1974 aftrad na het Watergate-schandaal, krijgt een munt, in 2016. Met de presidentenserie, waarvan de eerste vier ontwerpen gisteren bekend werden gemaakt, hoopt de Amerikaanse Munt de bevolking van de VS, die zeer gehecht is aan het groene papieren dollarbiljet, te verleiden om op de dollarmunt over te stappen. De betaalautomaatindustrie zou een miljard dollar besparen als zij geen gleuven voor biljetten in snoep- en kaartjesautomaten meer hoeft te onderhouden. Eerdere pogingen tot invoering van de dollar-munt, in 1979 en in 2000, mislukten.

De Verenigde Staten krijgen er een munt van één dollar bij. Vanaf 2007 verschijnen vier verschillende muntstukken, met daarop de beeltenis van de eerste vier presidenten van de VS. Hierboven een muntstuk waarop oud-president Thomas Jefferson is afgebeeld.