Niet actiever strijden tegen Talibaan

Aan de ‘frustraties’ van Nederlandse commando’s die menen dat zij in de Afghaanse provincie Uruzgan niet genoeg mogen vechten, zal niet worden toegegeven. Dat zegt een woordvoerder van de Nederlandse legerleiding als reactie op de gisteren door de NCRV uitgezonden documentaire 09.11 Zulu, onze commando’s aan het werk in Uruzgan van Vik Franke. Daarin komen Nederlandse militairen aan het woord die zich, anoniem, beklagen dat zij Talibaan-strijders wel tegenkomen, maar niet mogen aanpakken.

„De strategie blijft onverminderd gericht op het winnen van vertrouwen van de bevolking”, aldus de woordvoerder, overste Van der Zee. „We gaan niet voor een geweldsspiraal en eisen van onze militairen terughoudendheid.”

De PvdA wenst van minister Kamp (Defensie, VVD) nadere uitleg over sommige aspecten van de film: het optreden van een Amerikaanse inlichtingenofficier aan de zijde van de Nederlandse commando’s en de beschuldiging dat operationele inlichtingen van de commando’s tot een „politiek verkoopbaar verhaal’ worden omgebouwd voordat ze de minister van Defensie bereiken. Koenders wil echter niet op voorhand aannemen dat er iets schort aan het optreden van de commando’s: „Ze doen goed werk.”

Kamerlid Karimi (GroenLinks) ziet in de documentaire een bewijs, dat de Kamer maar heel moeilijk zijn controlerende functie kan uitoefenen ten aanzien van Uruzgan: „Ik heb veel schokkende dingen gezien. Volgens mij weten we maar weinig van wat daar gebeurt.” Van Baalen (VVD) wil van minister Kamp weten, of hij mét de commando’s van mening is dat de geweldsinstructie van de Nederlandse troepen in Uruzgan te beperkt is. Ten aanzien van de klachten van de commando’s meent de VVD’er dat „die te vergelijken zijn met de gevoelens die in elk bedrijf leven ten aanzien van de directiekamer: ze begrijpen ons niet”.