M’n gel moest ik weggooien

JEANINE HENNIS-PLASSCHAERT kandidaat voor het Europees Parlement namens de VVD Dijkstra bv

De nieuwe Europese regels voor handbagage in vliegtuigen zijn ‘absurd’. Ze bieden slechts ‘schijnveiligheid’ en zorgen voor veel irritatie.

Dat zegt Jeanine Hennis-Plasschaert, VVD-europarlementariër. Ze heeft zelf vastgesteld dat de regels niet werken, laat ze in een persbericht weten. Daarom heeft ze vragen gesteld aan de Europese Commissie.

De regels werden van kracht op 6 november. Vloeistoffen in een verpakking van meer dan 100 milliliter zijn verboden als handbagage. Flesjes en tubes moeten worden vervoerd in een doorzichtig plastic tasje. De maatregelen werden genomen nadat de Britten in augustus bekendmaakten dat zij terroristische aanslagen op vliegtuigen hadden verijdeld.

U bent boos geworden bij de douane?

„Toen ik vorige week van Schiphol naar Straatsburg vloog had ik een soort gel bij me. Er zat 75 milliliter in. Ik had er van te voren over nagedacht. Maar er zat een soort pompje aan het flesje waardoor het niet in dat plastic tasje paste. Ik moest die gel weggooien. Andere cosmetica die ik gewoon in m’n handtas had gedaan mocht ik wel meenemen. Die werden er door de scanner namelijk niet uitgehaald. Op de terugweg uit Straatsburg kreeg ik vragen over een cadeau dat ik had meegenomen voor mijn schoonmoeder, een glazen geval dat mooi was ingepakt. Ik wilde niet dat het werd opengemaakt. Toen werd de politie erbij gehaald en het cadeau werd open gescheurd. Heel onbeschoft ging dat allemaal. Terwijl er een sticker op zat omdat het op een secure airport was gekocht.”

Is dit meer dan een klein ongemak?

„Dat vind ik wel. Het gaat bijvoorbeeld ook over medicijnen. Je mag alleen nog meenemen wat je tijdens de vlucht nodig hebt. Stel dat de rest van je bagage zoekraakt? Bovendien wil ik van een beveiligingsmedewerker helemaal geen vragen krijgen over medicijnen. Dat is privé.”

Heeft u hier als parlementariër iets over te zeggen?

„Dat is een van de vragen die ik heb. De Europese Commissie heeft dit samen met de lidstaten besloten op basis van een verordening. Daar staat iets in over een ‘geheime procedure’. Ik vind dat het Europees parlement er bij had moeten worden betrokken.. Deze maatregelen wekken de indruk van een overhaaste reactie.”

    • Jeroen van der Kris