Looneis FNV naar 3 procent

De vakcentrale FNV heeft zijn looneis voor 2007 verhoogd tot 3 procent. Dit hebben de bij de FNV aangesloten bonden gisteren besloten na overleg met hun leden. De inzet voor de cao-onderhandelingen ligt 0,5 procent hoger dan het voorstel dat de vakcentrale in september aan de bondsleden deed. Gewoonlijk nemen die het voorstel over.

De hogere looneis volgt na de klacht van de drie grootste FNV-bonden, vorige week, dat 2,5 procent te mager was. „Sommige bonden vonden 2,5 procent onvoldoende.” Wilna Wind, cao-coördinator van de FNV, zei dat veel leden een hogere loonstijging wensten „omdat zij politici steeds horen roepen dat de bomen tot in de hemel groeien, terwijl zij dat niet de portemonnee voelen”.

In een aantrekkende economie is volgens de FNV een looneis van 3 procent nog steeds verantwoord. „In sectoren waar het relatief wat minder gaat, is een deel van de looneis in te vullen met incidentele beloningen”, zei Wind.

Prestatieverschillen tussen sectoren zijn voor de christelijke vakcentrale CNV reden geen centrale looneis te stellen. Het CNV geeft een advies waarmee de aangesloten bonden per cao de loonvraag kunnen vaststellen. Dit jaar adviseert de vakcentrale een looneis tussen de 1,5 en 2,5 procent, ruimte voor winstafhankelijke uitkeringen, en structurele verhoging voor specifieke groepen.

Ondernemersvereniging VNO-NCW juicht het toe dat de FNV in bepaalde sectoren bereid is de loonsverhoging voor een beperkte periode te eisen in plaats van voor onbepaalde tijd. De werkgevers willen dat in alle sectoren zo doen. „Op die manier is de loonsverhoging een echte vertaling van de prestaties van het bedrijf in dat jaar. Als het dan economisch minder goed gaat, hoeft het bedrijf niet zo hard in te grijpen”, zegt een woordvoerder.

De FNV schat de totale loonruimte in op 3,5 procent en wil 0,5 procent uittrekken voor secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals scholing, pensioen, ziektekosten en kinderopvang.