Liever Annika dan Pippi

„Jij bent Pippi”, kreeg Paula Majoor na audities te horen.

Het was even wennen aan die vrijgevochten Langkous.

Paula Majoor deed Pippi’s stem. „Pippi deed de raarste dingen, maar was nooit gemeen.” Foto Merlin Daleman Paula Majoor, Pippi Langkous nasynchronisatie stem . Bussem, 16-11-06 © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Een vergeten naam in het rijtje anarchistische kopstukken als Max Stirner, Domela Nieuwenhuis en Noam Chomsky is Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump (1945). Beter bekend als Pippi Langkous.

Het loeisterke meisje met de horizontale rode staartjes woonde zonder enig ouderlijk toezicht in Villa Kakelbont. Samen met het aapje Meneer Nillson, de schimmel Witje en haar ‘normale’ vriendjes Tommy (blauw T-shirtje) en Annika (geel T-shirtje) beleefde ze doldrieste avonturen. Het eerste Pippi-boek van Astrid Lindgren (1907-2002) verscheen in Zweden in het laatste oorlogsjaar. Pas een halve eeuw later durfde Frankrijk de eerste ongecensureerde versie van dit ‘provocerend’ werkje aan.

Voor de nasynchronisatie van de tv-Pippi uit 1972 viel de keus van de NOS echter op een meisje uit een ‘behoorlijk katholiek’ gezin uit Laren: Paula Majoor, destijds 29. Zelf mocht Majoor als kind niet meer met haar buurmeisje spelen, toen de pastoor omgang met ‘andersdenkenden’ verbood. Tenminste, tot haar moeder er na een week geen heil in zag.

Majoor moest ook even wennen aan de vrijgevochten Pippi van het Zweedse kindsterretje Inger Nillson (1959) – nu actrice en secretaresse in Stockholm. Majoor: „Na de proefopnamen kreeg ik een telefoontje van het Cinecentrum in Hilversum. Jij bent Pippi”, zeiden ze. „Nee”, zei ik. „Ik ben Anníka.” Ik was nog wat verlegen in die tijd en voelde me met haar veel meer verwant.”

Later kwam Majoor wel in haar rol: „Pippi deed de raarste dingen, maar was nooit gemeen. En dan zie je raakvlakken. Pippi’s kleine hartje bijvoorbeeld, en dat ze dol was op haar vader [kapitein Ephraim Langkous, koning van Taka-Tuka land, red.]”

Inmiddels woont Majoor al 28 jaar in Bussum. In dezelfde straat als de stem van Calimero, collega-hoorspelactrice Corry van der Linden die eerder in deze rubriek verscheen. Majoor is nog altijd te horen, bijvoorbeeld als professor Anderling in de Harry Potter-films. Ook was ze soms ín beeld: als buurvrouw bij de tv-serie Flodder en als moeder van Suzanne Balk (Ingeborg Wieten) in GTST.

Maar Pippi is Majoor altijd blijven achtervolgen. De Edison staat in de huiskamer en voor de tekenfilm uit 1997 wilden de makers persé Majoors dochter Barbara Dicker. Ook krijgt ze nog regelmatig een interviewverzoek en af en toe een liefdesverklaring aan die ‘wilde Pippi’: „Vroeger waren het van die stoere, opgeschoten jongens die me aanspraken. Nu zijn het mannen van veertig op recepties.”

Beluister de Pippi Langkous-tune op www.nrc.nl/bekend