Koersval bouwbedrijf BAM na winstalarm

Bouwbedrijf BAM heeft grote problemen in Duitsland.

Beleggers reageerden gisteren geschokt.

De beurskoers van BAM, de grootste bouwer van Nederland, is gisteren met bijna 11 procent gedaald na een winstwaarschuwing en de aankondiging dat het bedrijf onregelmatigheden in Duitsland onderzoekt. Door de koersval werd de Koninklijke BAM Groep op de beurs in één klap tussen de 250 miljoen en 300 miljoen euro minder waard.

De winstwaarschuwing, die voor beleggers volkomen onverwacht kwam, is het gevolg van forse verliezen bij de Duitse dochter Wayss & Freytag Schlüsselfertigbau. BAM heeft de directie van dit bedrijfsonderdeel op non-actief gesteld en het bedrijf met onmiddellijke ingang opgeheven als zelfstandige dochtermaatschappij.

Een externe accountant gaat de boeken van het dochterbedrijf onderzoeken en de raad van bestuur laat daarnaast „forensisch onderzoek” doen naar eventuele misstanden. „We zijn verbijsterd over de resultaten”, zei BAM-bestuursvoorzitter J. van Oosten vanmorgen in een reactie. Volgens hem werpt „deze catastrofe” een „geweldige schaduw over BAM”.

Het forensische onderzoek is volgens Van Oosten bedoeld om „onverklaarbare verschillen tussen de begroting en de gemaakte kosten” op te helderen. Er zijn vragen over onder meer rekeningen, vorderingen en afspraken met onderaannemers. „We zijn niet bang voor fraude, maar willen elk risico uitsluiten”, aldus een woordvoerder van het bouwbedrijf.

BAM verwacht dat het onderzoek geen verdere verliezen aan het licht zal brengen. BAM heeft zijn winstverwachting verlaagd van circa 180 miljoen euro naar 130 miljoen euro. Het verlies bij Wayss & Freytag is opgelopen tot 115 miljoen euro. Er doen zich forse verliezen voor bij vrijwel alle bouwprojecten van het bedrijf. Als oorzaken hiervoor noemt BAM onder meer vorderingen van opdrachtgevers en de sterk gestegen prijzen van onderaannemers en leveranciers als gevolg van de aantrekkende bouw in Duitsland. Ook een eerder in gang gezette reorganisatie bij het onderdeel pakt duurder uit.

Wayss & Freytag, voorheen een dochter van het in 2002 door BAM overgenomen bouwbedrijf HBG, is de grootste van de drie dochterbedrijven die BAM in Duitsland heeft: twee in de utiliteitsbouw en één in de infrastructuur. Onder HBG was Wayss & Freytag ook jarenlang verliesgevend.

BAM brengt alle activiteiten van Wayss & Freytag onder bij een andere Duitse dochter, Müller-Altvatter. Dit bedrijf is wel winstgevend. BAM behaalt bijna 10 procent van zijn omzet in Duitsland. Vorig jaar was dat ruim 700 miljoen euro. BAM hoopt volgend jaar op de Duitse utiliteitsmarkt weer uit de verliezen te zijn en verwacht er voor 2008 weer winst.