Klacht Duitse atletiek tegen manager Hermens

De Duitse atletiekbond (DLV) heeft bij het Openbaar Ministerie in Magdeburg een klacht ingediend tegen de Nederlandse atletenmanager Jos Hermens. De bond verdenkt Hermens ervan dat hij de geneesmiddelenwetgeving heeft overtreden.

De klacht tegen Hermens maakt onderdeel uit van een vooronderzoek van de DLV tegen de voormalige atleten Nils Schumann en Grit Breuer. De namen van beide hardlopers en die van Hermens zijn naar voren gekomen in het strafproces tegen de Duitse atletiektrainer Thomas Springstein, die onlangs is veroordeeld voor het verstrekken van doping aan minderjarige atleten.

Schumann, in 2000 olympisch kampioen op de 800 meter, en Breuer, een vermaard 400-meterloopster, zouden ook een rol hebben gespeeld in de handel van geneesmiddelen die onder de dopingwetgeving vallen. Hermens’ naam is kennelijk ook naar voren gekomen in de bewijsstukken tegen Springstein. Hermens had Breuer en Schumann in zijn atletenstal. Breuer was van 1992 tot 1995 geschorst wegens dopegebruik.

„De DLV praat niet alleen over nul-tolerantie in de strijd tegen doping, maar handelt er ook naar”, verklaarde bondsvoorzitter Clemens Prokop.

Hermens moest gisteren van de media vernemen dat er een strafklacht tegen hem is ingediend. De atletenmanager, die langzaam herstellende is van een burn-out, is momenteel op vakantie op de Canarische Eilanden. „Ik heb van officiële instanties niets vernomen en vind dit hoogst vervelend. Ik heb 120 atleten in mijn groep en weet echt niet alles van ze. Ik kan hier geen zinnig woord over zeggen. Ik weet niet eens waar ik nu precies van word beschuldigd.”

Hermens is ervan op de hoogte dat een aantal van zijn atleten contacten heeft gehad met de ook in het dossier van Springstein genoemde Spaanse arts Peraita. „Een specialist op het gebied van voeding. Maar mijn atleten werken wel met twintig artsen over de hele wereld. Ik heb zelf nooit in middelen gehandeld of als tussenpersoon gefungeerd. Laten ze me eerst eens als getuige oproepen. Dat ze me op deze manier behandelen vind ik schandalig”, aldus de voormalige hardloper. (ANP/DPA)