Keihard Lente

jacaranda1.jpgIn de serie Lekker & Mooi uit Argentinië behandelen we vandaag de jacaranda. Want niet alleen de vrouwen maar ook de bomen laten zich deze dagen op de pampa van hun meest uitbundige kant zien. Overal in Buenos Aires staan de jaracanda bomen in volle bloei. De stad is feestelijk paars gekleurd en ruikt formidabel. Het is nu echt keihard lente.

De jacaranda is geen exclusief Argentijnse boom - in Pretoria staat hij nu ook te pronken - maar hij is er wel ruim aanwezig. In vrijwel alle straten in het centrum van de jacaranda2.jpgmiljoenenhoofdstad staan de bomen onverstoorbaar te lachen tussen het altijd druk walmende verkeer. Zelfs de buitenlandse instellingen versieren zich - een dag voor de verkiezingen in Nederland - opvallend paars.

Nu in Nederland naar verluidt de herfst aan een niet meer te stuiten apotheose is begonnen, is het wellicht bemoedigend om te zien dat het aan gene zijde van de wereld wél leuk is. En natuurlijk zijn er ook randverschijnselen: de buik gekieteld door lentekriebels en de neus vol pollen die de Argentijnse apothekers je met een dure, uit het Belgische Heist-op-den-Berg geïmporteerde jacaranda3.jpgneusspray (Uniclar) laten bestrijden. Maar bij de voor vandaag, dinsdag, voorspelde dertig graden is zelfs het niezen best te verdragen.

Het loont de moeite het natuurverschijnsel met eigen ogen te komen bekijken. Maar voorlopig kan dat niet. Dit weekeinde meldde de gazet dat tot half januari alle vluchten naar Buenos Aires zijn volgeboekt.jacaranda4.jpg

In de volgende aflevering van deze reeks bespreken we uiteraard de biefstukken.

 

    • Marcel Haenen