Italië: top geheime diensten vervangen

De regering-Prodi heeft gisteren drie chefs van de Italiaanse geheime diensten vervangen. De formele reden is dat de bezetting van ‘gevoelige functies’ regelmatig moet rouleren, maar algemeen worden de mutaties in verband gebracht met verschillende affaires die de geheime diensten in opspraak hebben gebracht.

In een korte verklaring noemde de regering geen reden. Premier Prodi zei op een persconferentie dat het om een routinezaak ging. „Na een paar jaar moet bij zulke gevoelige functies worden gerouleerd”, aldus Prodi. Hij zei dat het scheidende hoofd van de militaire geheime dienst Sismi, Nicoli Pollari, wordt voorgedragen als speciaal adviseur van de regering.

Juist het vertrek van Pollari, die als Sismi-chef wordt opgevolgd door Bruno Branciforte, wordt door waarnemers in verband gebracht met de zaak van de imam Abu Omar, die op 17 februari 2003 door agenten van de Amerikaanse CIA van Milaan naar Egypte werd ontvoerd. De imam zegt tijdens die actie te zijn mishandeld.

In verband met deze zaak werden al eerder twee medewerkers van de Italiaanse geheime dienst aangehouden en deed het openbaar ministerie in Milaan arrestatiebevelen tegen 26 CIA-medewerkers uitgaan. Het verzoek om hun uitlevering is door de regering nog niet ondertekend. Prodi heeft dat tot staatsgeheim verklaard.

Daarnaast noemen waarnemers nog twee andere affaires als aanleiding om de bezem door de top van de geheime diensten te halen. De eerste heeft te maken met beschuldigingen van betrokkenheid van Italiaanse agenten bij het construeren van Amerikaans ‘bewijsmateriaal’ tegen het bewind van Saddam Hussein. Daarbij ging het om de vermeende aankoop door Irak van verdacht kernmateriaal in Niger. Pollari heeft Italiaanse betrokkenheid steeds ontkend.

De andere affaire betreft het illegaal afluisteren via Telecom Italia van meer dan duizend vooraanstaande Italiaanse ondernemers, politici en tv-persoonlijkheden. Ook daar zouden de geheime diensten weet van hebben gehad.

Behalve Pollari wordt Mario Mori als chef van de civiele geheime diensten vervangen door Franco Gabrielli. Giuseppe Cucchi neemt de post van Emilio Del Mese over als coördinator van het speciale comité voor inlichtingen- en veiligheidsdiensten. (AP, Reuters)