Internet Voorkeur

De site van 20 voices. Voor meer details: www.twentyvoices.com

Armeense genocide. De moord op de Armeniërs door de Turken aan het begin van de vorige eeuw is ook in Nederland een omstreden onderwerp. De weigering van drie Nederlandse kandidaten voor de Tweede Kamer om de Armeense genocide te erkennen, leidde twee maanden geleden tot ophef. Volgens de politici was de Armeense genocide op zijn minst omstreden. Volgens westerse en Armeense historici zijn 600.000 tot 1,5 miljoen Armeniërs vermoord. Veel Turken denken dat hongersnood en andere ontberingen de oorzaken zijn van de sterfte onder de Armeniërs. Op een nieuwe site, 20 voices geheten, doen twintig Armeense overlevenden van de massamoord verslag. De site werd in de Verenigde Staten gemaakt, waar 2,5 miljoen mensen leven die hun wortels hebben in het Ottomaanse rijk van voor 1915. Tussen 1899 en 1931 zijn er 82.000 Armeense immigranten in Amerika aangekomen. De verhalen van de overlevenden, vaak nog erg jong tijdens de volkerenmoord, zijn te horen en te zien via een interactieve kaart van het Ottomaanse rijk. De getuigenissen worden geïllustreerd met foto’s, ansichtkaarten, muziek, biografische informatie en familiegeschiedenissen. De site laat ook een filmpje zien van de aankomst van Armeniërs in de VS.

Voor meer details: www.twentyvoices.com