Hier wonen de   kandidaat-Kamerleden

Amsterdam is onder kandidaat-Kamerleden de populairste woonplaats.

GroenLinksers wonen graag in de stad, CDA’ers willen rust.

Weg van de Haagse kaasstolp, dat is wat veel politici zeggen te willen. Maar lukt dat ook? Van de ruim 670 mensen die zich kandidaat hebben gesteld bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer, wonen er 58 op minder dan vijf kilometer van het adres Binnenhof 1a. Ruim 250 wonen op minder dan vijftig kilometer afstand. En slechts 180 wonen verder dan honderd kilometer van de Tweede Kamer vandaan.

Ook voor politici is de ergernis van tijdrovend woonwerkverkeer kennelijk een reden om dichtbij kantoor te gaan wonen. Veel Tweede-Kamerleden hebben om die reden overigens een pied-à-terre in Den Haag, een appartementje waar ze na een lange vergaderdag kunnen overnachten. Maar de adressen die ze bij de kandidaatstelling hebben ingeleverd, zijn altijd die van de eigenlijke woning.

    • Arlen Poort