Het begint met het licht

De wichelroedelopers (Contact, € 26,–) van Rick Moody is zowel een satire op de filmwereld als een aanklacht tegen de Amerikaanse politiek. ‘Met De wichelroedelopers zijn we terug bij de satire, al is de serieuze ondertoon bepaald niet verdwenen. De roman geeft een weinig flatteus beeld van de Amerikaanse film- en televisie-industrie, aan de hand van de verwikkelingen rond een scenario. Het boek volgt daarin eigenlijk de vorm van het ‘openingsshot’ waarin het licht telkens op een andere plek valt, om uiteindelijk te komen rusten op New York. De vernietigende aanklacht tegen het Amerikaanse beleid geeft aan De wichelroedelopers een explicietere politieke lading dan in Moody’s voorgaande werk te vinden is – blijkbaar was het gevoel van maatschappelijke urgentie groot. Moody weet deze boodschap ook zo goed te verwoorden dat het jammer is dat hij er niet meer ruimte aan heeft gegeven; het had hier en daar best met een filmindustrie-leeghoofd minder gekund. Maar zo maakt de roman wel weer een prachtige draai: van het licht waarmee alles begint naar het inktzwarte duister aan het eind’ schreef Corine Vloet .