Groei hiv in Azië en O-Europa

De aidsepidemie groeit nog altijd. Ongeveer 39,5 miljoen mensen zijn besmet met hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Het afgelopen jaar zijn 2,9 miljoen mensen aan aids overleden en nog eens 4,3 mensen raakten besmet met het virus. De verspreiding van de ziekte is met name opvallend in Oost-Azië, Centraal-Azië en Oost-Europa. Dat maakte UNAIDS, de aidsorganisatie van de VN vanochtend bekend.

De Nederlands organisatie Stop Aids Now noemt met name de toename van hiv in Oost- en Centraal Azië en Oost-Europa opmerkelijk. „Daar zijn nu 21 procent meer mensen besmet met hiv dan twee jaar geleden”, zegt directeur Sjoera Dikkers. „Daar hangt de groei van de epidemie samen met intraveneus drugsgebruik. Preventie, door aandacht te besteden aan bijvoorbeeld spuitomruil en prostitutie, is politiek gevoelig.”

Sinds het eerste gerapporteerde slachtoffer in 1981 heeft aids het leven gekost aan ruim 25 miljoen mensen. Nog altijd is Afrika buitenproportioneel getroffen door aids; het herbergt 63 procent alle hiv-geïnfecteerden, ofwel bijna 25 miljoen mensen. „Je ziet dat Afrikaanse landen die het eerst goed deden, opnieuw een stijgend hiv-percentage hebben”, zegt Dikkers.

In Nederland neemt het aantal hiv-besmettingen toe, zo maakte gisteren de Stichting Hiv Monitoring bekend. De stijging valt toe te schrijven aan onveilige seks onder homoseksuele mannen.

Maar het aantal mensen dat in Nederland aids krijgt of aan de ziekte overlijdt, neemt af. Dat is het gevolg van de succesvolle HAART (highly active antiretroviral therapy) die een decennium geleden werd geïntroduceerd.