FNV: het gaat beter dus is hoger loon terecht

Vakcentrale FNV heeft gisteren besloten een hogere looneis voor 2007 vast te stellen. De Federatieraad van de FNV kwam tot het besluit na druk van de leden. In de cao-onderhandelingen volgend jaar zal Nederlands grootste vakbeweging nu 3 procent meer salaris vragen. In september werd nog uitgegaan van 2,5 procent.

De achterban van de grootste FNV-bonden: Abvakabo, FNV Bondgenoten en die in de bouw, lieten vorige week weten met de 2,5 procent loonsstijging geen genoegen te nemen. Cao-coördinator Wilna Wind van de vakcentrale noemde gisteren tegenover persbureau ANP de 3 procent looneis „het resultaat van een nuchtere afweging tussen koopkrachtherstel en werkzekerheid”.

In de afgelopen kabinetsperiode zijn de werknemers er 4 procent in koopkracht op achteruitgegaan, zo stelt de FNV. „Die 2,5 procent was heel verantwoord in een herstellende economie, maar dat is 3 procent ook in sectoren waar het nu beter gaat”, aldus Wind. Sinds september is er volgens de cao-coördinator veel veranderd. „Politici roepen dat het zo goed gaat met de economie. Onze leden zitten zich mateloos te ergeren, omdat zij dat niet in hun portemonnee voelen en het kabinet werkgevers wel een lagere winstbelasting gunt.”

Wind benadrukte dat de FNV altijd „verantwoorde looneisen” stelt. „Je snijdt jezelf natuurlijk in eigen vlees, als je 3 procent vraagt in sectoren waar dat niet kan. Je hebt niks aan een bedrijf dat de lonen niet kan betalen. Werkzekerheid staat bij onze leden nog altijd voorop.”

Hoe hoger de looneis, hoe minder volgens Wind overblijft voor secundaire arbeidsvoorwaarden. Alhoewel het cao-akkoord bij staalbedrijf Corus volgens haar bewijst dat naast een flinke loonsverhoging ook goede afspraken over bijvoorbeeld garantie op werk en 24-uurs kinderopvang mogelijk zijn.