Fins leger onthult oorlogsfoto’s

Een Rus die wordt verdacht van spionage lacht naar de camera op het moment dat hij wordt geëxecuteerd door een Finse soldaat. Deze foto uit november 1942 is een van de 300 foto’s die onlangs werden vrijgegeven door de Finse strijdkrachten. De foto’s werden vijftig jaar lang in de archieven gehouden vanwege hun gruwelijkheid en omdat de Finse autoriteiten beducht waren voor de reactie van de Sovjet-Unie.

Finland vocht twee oorlogen tegen de USSR. Op 30 november 1939 viel Stalin het land binnen, drie maanden na het begin van de Tweede Wereldoorlog. Hoewel de Russische overmacht enorm was, hielden de Finnen het uit tot maart 1940. Bij het toen gesloten vredesakkoord stond Finland grondgebied af aan de Sovjet-Unie.

Mede om dit grondgebied te heroveren verklaarde Finland, ondersteund door nazi-Duitsland, op 25 juni 1941 de oorlog aan de Sovjet-Unie. Het was het begin van de zogenaamde Vervolgoorlog. Finse troepen veroverden grote delen van het Finstalige Karelië, maar werden in 1944 teruggedrongen door een offensief van het Rode Leger. In september van dat jaar sloten de Finnen een staakt-het-vuren met de Russen en begonnen tegen de nazi’s te vechten. Na de oorlog zou de Sovjet-Unie grote invloed houden op het buitenlandse beleid van Finland.