Fans storten ADO in diepe crisis

Trainer Frans Adelaar is gisteren bij ADO Den Haag opgestapt nadat aanhangers zondag het voetbalveld hadden bestormd. De onlusten hebben er ook toe geleid dat shirtsponsor DSW de bedrijfsnaam van het Haagse shirt heeft gehaald. De verzekeraar eist dat tegen de betrokken fans harde maatregelen worden getroffen. De Haagse politie, die geen arrestaties verrichtte, onderzoekt of er strafbare feiten zijn gepleegd.

Dreigementen aan zijn adres waren voor trainer Frans Adelaar reden om op te stappen. Zaterdag verstoorden tientallen fans al een training van ADO, hekkensluiter in de eredivisie. Een dag later, tijdens de thuiswedstrijd tegen Vitesse, bestormden na een achterstand van 3-0 ruim honderd supporters het veld. „Mijn veiligheid was niet meer gegarandeerd. Zo kon het niet langer”, zei Adelaar.

Gisteravond vertelde hij op televisie bange momenten te hebben gehad. „Ik zat in de dug-out en besloot me zo klein mogelijk te maken. Ik hoopte alleen maar dat er niets ernstigs zou gebeuren. Omdat ze eerst van alles hadden geroepen was ik heel bang.” Het contract van Adelaar, die in april 2004 naar Den Haag kwam, liep nog tot aan het eind van dit seizoen.

De assistent-trainers Lex Schoenmaker en Marco Gentile nemen de taken van Adelaar waar. ADO Den Haag gaat op zoek naar een nieuwe hoofdcoach. „Ik denk alleen dat niet veel trainers op dit moment staan te trappelen om bij ons aan de slag te gaan”, erkende directeur Piet van der Pol gisteren in een toelichting op het gedwongen vertrek van de trainer.

Adelaar is in korte tijd de tweede trainer in het Nederlandse betaalde voetbal die opstapt wegens een bedreigende situatie met supporters. Hennie Spijkerman, nu assistent-trainer bij Ajax, was begin dit jaar bij FC Zwolle het eerste slachtoffer van dreigende supporters.

Naar aanleiding van de onlusten in het Zuiderpark wil hoofdsponsor DSW niet langer op het shirt van ADO prijken uit vrees voor negatieve publiciteit. De verzekeraar blijft contractueel nog wel gebonden aan de club, maar eist dat er harde maatregelen worden genomen. Mocht dat niet gebeuren, dan kan DSW naar eigen zeggen het contract verbreken omdat ADO in dat geval in gebreke blijft. „Als de situatie nog een keer uit de hand loopt, zijn we helemaal klaar met de club. Dan hebben we er echts niets meer te zoeken”, aldus directeur Chris Oomen van DSW.

De politie Haaglanden gaat videobeelden analyseren die zondag buiten het stadion zijn gemaakt. Aan de hand daarvan bekijkt de politie of ze Haagse supporters kan aanhouden die, buiten het stadion, strafbare feiten hebben gepleegd. Burgemeester Deetman benadrukte gisteren dat de orde binnen het stadion de verantwoordelijkheid van de club is.

Het oproer van de fans is niet alleen een gevolg van de lage notering van ADO dat met slechts vijf punten de laatste plaats bezet. De supporters zeggen ook boos te zijn omdat hun ‘home’ in het nieuwe stadion kleiner is dan zou zijn toegezegd. Tevens vinden zij dat hun stem te weinig door het bestuur wordt gehoord.