‘Fans’ jagen coach en sponsor weg

Voetbaltrainer Frans Adelaar is met onmiddellijke ingang vertrokken bij eredivisieclub ADO Den Haag. Zijn veiligheid kon niet meer worden gegarandeerd. De doorslag gaf het incident van zondag tijdens het duel van de Haagse club met Vitesse. Zo’n honderd supporters betraden toen het veld van het Zuiderpark Stadion. De wedstrijd werd bij een 0-3 stand in de tweede helft gestaakt.

Behalve het ontslag van Adelaar werd ADO Den Haag gisteren geconfronteerd met de mededeling dat shirtsponsor DSW zich voorlopig terugtrekt tot de rebellerende supporters zijn verbannen.

Assistent-trainer Lex Schoenmaker en Marco Gentile nemen de taken van Adelaar voorlopig waar. ADO Den Haag gaat op zoek naar een nieuwe hoofdcoach, maar de clubleiding beseft dat dit geen eenvoudige opgave zal zijn. „Ik denk niet dat veel trainers op dit moment staan te trappelen bij ons aan de slag te gaan”, erkent directeur Piet van der Pol. Adelaar bevestigt dat zijn veiligheid in het geding was. „Ik kreeg zaterdag al te maken met supporters op het trainingsveld. Zo kon het niet langer.”

Oud-FC Utrecht-speler Adelaar was twee jaar in dienst van ADO Den Haag en zijn contract liep medio 2007 af. Ook vorig seizoen lag hij regelmatig onder vuur. Toen wist de club uit de residentie het eredivisieschap door een sterke eindsprint veilig te stellen. Dit seizoen was de start opnieuw zeer matig. De Haagse club is met slechts vijf punten uit twaalf wedstrijden hekkensluiter in de eredivisie.

Jan Reker, de directeur van de trainersvakbond CBV (Coaches Betaald Voetbal), noemt het vertrek van Frans Adelaar onaanvaardbaar. „Het is vreselijk dat een stuk of 250 klojo’s bij een in potentie mooie club de boel verzieken”, liet Reker weten. „Het is tuig van de richel dat keihard moet worden aangepakt. Maar onze overheid is laf, slap en sloom. Een stadionverbod met een strafrechtelijke meldingsplicht en een heropvoedingsprogramma zouden een oplossing kunnen bieden, maar het wil er maar niet van komen.”