‘Dit salaris vragen leek me logisch’

Wouter Vermeulen Foto Walter Herfst Wouter Vermeulen (27) werkt als adviseur bij de Rabobank en woont in Rotterdam.Brutoloon: 2.100 euro (36 uur)Huur: 430 euro (incl.)Telefoon: 30 euroVerzekeringen: 140 euro (totaal)Sport: 280 euro per jaar (contributie hockeyvereniging)Auto: nee Capelle a/d IJssel , 20 november 2006 Wouter Vermeulen. voor de rubriek Verdienen & uitgeven (Next) Foto: Walter Herfst Herfst, Walter

Wouter Vermeulen (27) werkt als adviseur bij de Rabobank en woont in Rotterdam.Brutoloon: 2.100 euro (36 uur)Huur: 430 euro (incl.)Telefoon: 30 euroVerzekeringen: 140 euro (totaal)Sport: 280 euro per jaar (contributie hockeyvereniging)Auto: nee

Heb je over je salaris onderhandeld?

„Ja. Ik werk in deze functie vanaf januari, mijn eerste vaste baan. De Rabobank deed eerst een bod, van 1.900 euro bruto. Daarop deed ik een tegenvoorstel van 2.100 euro. Uiteindelijk kwamen we uit op zo’n 2.000 euro bruto. Dat was allemaal in één gesprek. Nu zit ik alsnog op 2.100 euro. En ik ga er waarschijnlijk binnenkort weer op vooruit. Begin 2007 krijg ik hopelijk een nieuwe functie binnen het bedrijf. Ik ben in gesprek om over te stappen naar de zakelijke markt, als intern accountmanager. Nu adviseer ik particulieren. In januari heb ik sowieso een gesprek, want dan loopt mijn jaarcontract af.”

Hoe wist je wat je moest vragen bij de onderhandelingen?

„Ik heb gewoon gevraagd wat mij logisch leek. Ik had wel in de cao gekeken wat de grenzen zijn van de baan die ik zou krijgen. Maar ik heb geen mensen bij de Rabobank erover gesproken. Ik kende niemand. Voor die nieuwe functie waarover ik in gesprek ben, heb ik nog geen salarisindicaties opgezocht. Het is niet zeker namelijk, dat ik die baan krijg.”

Wat betaalt je baas naast je salaris?

„Ik doe aan pensioenopbouw, alhoewel ik niet denk dat ik daar zelf ooit wat van terugzie. Verder worden de reiskosten vergoed en is er aan het einde van het jaar een bonus. Die is afhankelijk van de prestaties van het bedrijf en van mijzelf. Ze kijken dan bijvoorbeeld hoe ik interne opleidingen heb gevolgd en hoeveel producten, zoals verzekeringen, ik heb verkocht. De meesten krijgen een bonus. Meestal ligt die tussen de 5 en 10 procent van het bruto jaarsalaris.”

Heb je dure hobby’s?

„Nee, niet echt. Ik ga vaak op vakantie. Dit jaar ben ik al vier keer weggeweest en in december ga ik nog naar New York. In totaal hebben deze reizen, exclusief New York, zo’n 2.000 euro gekost. Ik heb verder niet veel tijd voor andere hobby’s, naast hockey. Ik speel in Heren 1, van Leonidas, en train twee keer per week. Op zondag is de wedstrijd. In voorbereidingstijden, zoals augustus en de winterstop, is dat zelfs vier of vijf keer per week. Dat kost me naast de contributie niet veel geld, want van de sponsor, die toevallig ook mijn werkgever is, krijgen we het shirt en deels de schoenen en stick vergoed.”

Marleen Luijt