Corus betaalt deel van overname zelf

Het Brits-Nederlandse staalbedrijf Corus, dat in IJmuiden bij het vroegere Hoogovens 9.000 werknemers heeft, betaalt de miljardenovername door Tata Steel grotendeels zelf. Dat is af te leiden uit het biedingsdocument van Tata Steel.

Uit het document blijkt dat Corus na de overname hoge schulden toegeschoven krijgt en zelf de rente en aflossingen moet gaan betalen. De overname lijkt gezien de financiering als twee druppels water op een transactie van een financiële ‘opkoper’ die het bedrijf later wil doorverkopen: hoge schulden en veel afstand ten opzichte van de nieuwe eigenaar.

Corus is sinds vrijdagmiddag inzet van een overnamestrijd tussen Tata Steel en het Braziliaanse staalbedrijf CSN dat Corus benaderd heeft met hoger tegenbod. De Brazilianen willen een positief advies van Corus, maar dat heeft Tata Steel zijn woord gegeven. Het Indiase staalbedrijf moet nu beslissen of het zijn bod verhoogt.

Alles bij elkaar heeft Tata Steel een financieringspakket samengesteld van 7,4 miljard euro. Verreweg het grootste deel daarvan heeft Tata Steel geleend van banken of van andere bedrijven binnen Tata, die het op hun beurt van banken lenen. Als Tata Steel maximaal gebruik maakt van de kredieten wordt meer dan negentig procent van de aankoop van Corus met geleend geld betaald. Onderdeel daarvan zijn effecten ter waarde van twee miljard euro met hoge rente als compensatie voor een hoog risico dat Corus het geld niet terugbetaalt.

Corus: pagina 15

    • Menno Tamminga