Chávez ziet liever kribbe dan kerstman

Venezuela is dit jaar al vroeg in de ban van Kerstmis. Begin van de maand werd een verordening openbaar waarin de regering van de links-revolutionaire president Chávez de overheidsinstellingen ‘adviseert’ over kerstversiering. De kerstman en de kerstboom zijn niet welkom; liever ziet ze afbeeldingen van het kindeke Jezus en zijn kribbe.

Over de nota ontstond al snel ophef, waarna minister van Informatie William Lara verklaarde: „Er is geen enkel verbod, we geven slechts voorlichting over hoe we het beste de autochtone Venezolaanse tradities kunnen redden. Elke familie mag Kerstmis vieren zoals ze wil, maar in publieke gebouwen zal een kribbe staan.”

Hoewel Venezolanen niet snel een witte kerst zullen beleven – gemiddeld is het eind december 30 graden in Caracas – versieren ze hun huis met kerst zoals ze dat zien in Amerikaanse films en tv-series: met een winters geklede kerstman, roodgroene lichtjes en een besneeuwde dennenboom.

Door de intrede van Santa Claus vergeten de Venezolanen hun eigen kerstgebruiken, betoogde minister Lara. Naast plaatsing van de kribbe propageert hij het eten van hayaca (dichtgevouwen bananenblad met een hartige maïsvulling) en het zingen van gaitas (volksliedjes uit de provincie Zulia, die overal in het land gezongen worden).

Het is niet voor het eerst dat Chávez de strijd aanbindt met de veramerikanisering. Eerder nam hij het voortouw bij de oprichting van Telesur, een Latijns-Amerikaans alternatief voor de nieuwszender CNN. Ook klaagde hij over de invloed van Hollywood op de nationale cinema.

Hij gaat niet zover als zijn politieke meester Fidel Castro. De Cubaanse leider schafte in 1969 Kerstmis als feestdag af, omdat alle Cubanen nodig waren bij de suikerrietoogst. Pas sinds 1997, toen de paus naar Cuba kwam, wordt weer openlijk kerst gevierd.

Bovendien deelt Chávez graag kerstcadeautjes uit – zeker met verkiezingen op komst. De eindejaarsbonus voor de een miljoen ambtenaren in Venezuela wordt doorgaans half december uitgekeerd. Maar – onder protest van de oppositie – vervroegde Chávez dat dit jaar tot vóór de verkiezingen van 3 december.