British Airways: hoofddoek ja, kruis nee

In de schaduw van het debat in Groot-Brittannië over de sluier bij moslimvrouwen heeft zich de afgelopen weken een discussie afgespeeld over een andere uiting van religieuze gezindheid: het christelijke kruisje.

Gisteren werd een nieuwe climax bereikt, toen een interne commissie van de luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) ook in hoger beroep een medewerkster het recht bleef ontzeggen op het werk een ketting met een kruisje zichtbaar te dragen.

Nadia Eweida (55), die werkt op een incheckbalie op de luchthaven Heathrow, mag het kruisje van BA alleen onder haar uniform dragen. De vrouw nam hier geen genoegen mee. Ze wees erop dat BA wel toestaat dat moslimvrouwen een hoofddoek (hijab) dragen en mannelijke sikhs een tulband. Eweida reageerde gisteren emotioneel. „Ze proberen het christelijke geloof te niet te doen”, aldus Eweida. Ze mag overigens nogmaals in beroep gaan bij BA.

Het concern kwam prompt onder vuur te liggen van religieuze groeperingen en mensenrechtenorganisaties. De aartsbisschop van York, John Sentamu, betichtte BA min of meer van verraad aan de Britse cultuur. „British Airways moet opnieuw naar deze beslissing kijken en naar de geschiedenis van het land dat ze vertegenwoordigt, waarvan de cultuur, de wetten, het erfgoed en de traditie zoveel verschuldigd zijn aan juist dit symbool dat ze wil verbieden.”

Volgens BA mogen werknemers persoonlijke attributen, zoals kettingen met religieuze symbolen, alleen onder het uniform dragen. Hoofddoeken en tulbanden laten zich niet verbergen en zijn daarom toegestaan.