Babbelaar bekent gebruik van dope

De Deense oud-wielrenner Jesper Skibby heeft toegegeven dat hij in zijn actieve loopbaan verboden producten heeft gebruikt. Dat meldt de voormalig renner van de Nederlandse ploeg TVM in een boek dat morgen verschijnt. De Deense krant Ekstra Bladet kwam gisteren met een voorpublicatie.

„Ik wil niet langer de slaaf zijn van mijn grote leugen. Ik heb jaren doping gebruikt”, bekent Skibby in zijn boek. „Ik was een babbelaar, maar nooit heb ik de waarheid verteld. Al die tijd heb ik komedie gespeeld, me achter een masker verstopt, maar zo kan ik niet langer leven.”

Skibby, die van 1989 tot 1998 voor de ploeg van de Nederlander Cees Priem reed, bekent onder anderen epo, anabole steroïden en cafeïne te hebben gebruikt en vertelt hoe hij voortdurend met de angst leefde om gepakt te worden. „Wat het wielermilieu betreft, hun reacties vrees ik niet”, aldus Skibby, die zelden blijk gaf van koersinzicht. De Deen deed in zijn actieve carrière bij de ploeg van TVM veel kopwerk voor de Nederlandse sprinter Jeroen Blijlevens, die intussen ook al een aantal jaren is gestopt. In 1987 kwam Skibby uitgebreid in het nieuws toen hij tijdens de Ronde van Vlaanderen op de steile Koppenberg omver was gereden door een jurywagen. Hij ging op dat moment aan de leiding in de Belgische voorjaarsklassieker.

De bekentenis van Skibby komt aan het einde van een wielerjaar waarin de wielersport grote schade heeft opgelopen. De Duitse wielrenner Jan Ullrich en zijn Italiaanse collega Ivan Basso werden daags voor de start van de Ronde van Frankrijk van dit jaar naar huis gestuurd omdat ze werden genoemd in een groot Spaans dopingschandaal. Harde bewijzen van dopegebruik door de twee, en aan aantal andere renners die in de affaire werden genoemd, kwamen er niet. Enkele dagen na de Tour kwam het nieuws dat de Amerikaanse winnaar Floyd Landis positief was bevonden.