Alzheimer is leefbaarder na ergotherapie

Tien sessies ergotherapie voor dementerenden en hun verzorgers verbeteren de manier waarop de patiënten zich in huis redden. De mantelzorgers vinden hun taak minder zwaar en zijn enthousiast.

Dat schrijven onderzoekers van het Nijmeegs Universitair Medisch Centrum in een eind vorige week online gepubliceerd artikel in de British Medical Journal. Volgens geriatriehoogleraar Marcel Olde Rikkert werken dit soort gedragstrainingen beter dan geheugentraining of geneesmiddelen. „Dit soort trainingen verbeteren de zelfredzaamheid en de kwaliteit van leven. Er zijn ook mogelijkheden om de methode in te voeren, want ergotherapie thuis wordt in principe vergoed.”

De zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen nemen zo sterk toe dat er minder hulp nodig is. De onderzoekers concluderen in hun artikel: „We geloven dat ergotherapie op de lange termijn minder afhankelijk maakt van professionele zorg en leidt minder behoefte aan institutionalisering.”

Olde Rikkert: „ Als de mantelzorgers leren om een dementerende te trainen bij bijvoorbeeld boodschappen doen of medicijninname, dan raken zij vaak hun houding kwijt van ‘ik kan niks tegen de dementie doen.”

Onderzoekster Maud Graff volgde een groep van ruim 65 dementerenden en hun verzorgers die in vijf weken tienmaal thuis een uur ergotherapie kregen. In de eerste vier sessies bespraken de therapeuten de problemen. Daarna volgde de gerichte training. Na zes weken en later nog eens na drie maanden zijn de dagelijkse vaardigheden vergeleken met die van dementerenden en hun mantelzorgers die de behandeling niet kregen. Olde Rikkert: „Het effect is zo groot dat iedereen zal erkennen dat de gemeten verandering ook in de praktijk merkbaar is.”

Er komt steeds meer belangstelling voor therapieën gericht op thuiswonende dementerenden en hun verzorgers. Uit vandaag in de Annals of Internal Medicine.gepubliceerd Amerikaans onderzoek naar ondersteuning van alleen de mantelzorgers kwam onder de cursisten bijvoorbeeld depressie veel minder voor: 1 op de 8 tegen bijna 1 op de 4 in een controlegroep. Het was een training om problemen te leren oplossen, vaardigheden te leren en met stress te leren omgaan.