Actrice Maryam Hassouni wint Emmy Award

Maryam Hassouni heeft de Emmy Award voor de beste buitenlandse tv-actrice gekregen. De Nederlands-Marokkaanse actrice werd bekroond voor haar hoofdrol in de tv-film Offers van Dana Nechustan.

Hassouni ontving de prijs gisteravond tijdens het gala voor de internationale Emmy Awards, de belangrijkste Amerikaanse tv-prijzen, in het Hilton-hotel in New York.

Maryam Hassouni (21) werd geboren in een Marokkaans gezin in Amsterdam. Ze debuteerde als vijftienjarige in de tv-serie Dunya en Desie en werkt ook mee aan de comedy-serie Shouf shouf die binnenkort een vervolg krijgt.

In de film Offers, die vorig najaar werd uitgezonden door de VARA, was ze het Palestijnse meisje Laila dat onder druk van haar omgeving een zelfmoordactie gaat plegen in het centrum van Amsterdam. Jacob Derwig was, als politieman, haar tegenspeler. In deze krant zei ze vorige week dat ze de rol „heel heftig” had gevonden, met als gevolg dat ze de eerste twee weken na de opnamen „emotioneel de weg kwijt” was. De VARA is van plan de film binnenkort te herhalen.

Bij de Emmy Awards moest Maryam Hassouni het opnemen tegen de gerenommeerde Britse actrices Judy Cohu en Imelda Staunton en de Duitse actrice Heike Makatsch. „Ik had dit niet verwacht”, zei ze vannacht op Radio 1, „want mijn concurrenten waren hartstikke goed”. Maar ze antwoordde ontkennend op de vraag of ze nu denkt in Amerika carrière te gaan maken, omdat ze haar Engels „niet zo goed” vindt. Hassouni woonde de uitreiking gisteravond bij in het gezelschap van haar agente Vanessa Henneman en VARA’s dramaredacteur Robert Kievit, die het initiatief nam voor Offers.

De Emmy Award voor de beste acteur ging naar Ray Winstone, die de hoofdrol speelt in de Britse detectiveserie Vincent. Ook de meeste andere prijzen gingen naar Britse inzendingen. De politieserie Life on Mars werd tot beste dramareeks verkozen en het ook in Nederland vertoonde Little Britain werd uitgeroepen tot beste comedyserie van het jaar. Film- en tv-maker Steven Spielberg kreeg een oeuvreprijs. Meer dan 500 juryleden in 35 landen brachten hun stem uit.