Aanslag op trein in West-Bengalen

Een bomaanslag op een trein in de noordoostelijke Indiase deelstaat West-Bengalen heeft gisteren aan acht inzittenden het leven gekost en er ruim vijftig verwond. Sommige berichten spreken van twaalf doden.

De explosie, veroorzaakt door een of twee bommen, had plaats bij het station van Belakoba, 550 kilometer ten noorden van Kolkata (vroeger Calcutta), en vernietigde twee rijtuigen.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat, Prasad Ranjan Roy, was het niet meteen duidelijk wie er achter de aanslag zit. De eerste verdenking gaat uit naar maoïstische rebellen die actief zijn in de regio of een afscheidingsbeweging uit de aangrenzende deelstaat Assam, Kamtapur Liberation Organisation, verwant aan het grotere United Liberation Front of Asom.

De maoïsten in de regio vallen zelden burgers aan. De separatisten daarentegen hebben eerder bomaanslagen in steden gepleegd en oliepijpleidingen opgeblazen. Beide groepen voeren aanvallen uit op leger en politie. Sinds de strijd voor afscheiding in 1979 begon zijn er zeker 10.000 doden gevallen. De rebellen vinden dat de centrale overheid de bodemschatten rooft zonder de slechte infrastructuur en de werkloosheid in de regio te verbeteren. (AP)