7 redenen om thuis te blijven

Nog maar eens een avond politiek WFA54:LIJSTREKKERSDEBAT BNN:HILVERSUM;17NOV2006- In Hilversum werd het lijsttrekkersdebat opgenomen in de studio van BNN. De uitzending is op 19 november. Foto: vlnr. Femke Halsema (GroenLinks), Jan-Peter Balkenende (CDA) en Mark Rutte (VVD). WFA/wc/str. Dirk Hol WFA WFA

Vrouwenavond

Vanaf 20.30u. op RTL 5 en NET 5

Voor wie verkiezingsmoe is en geen zin heeft in het lijsttrekkersdebat (zie reden 7) is het vanavond vrouwenavond op Net 5 en RTL 5. Op RTL 5 om 20.30u. de Miami spin-off van de CSI: mét zonnebril lossen de forensische onderzoekers vanavond op welke schutter een feestje verpestte in het tropische Floridaklimaat. Op Net 5 ondertussen Grey’s Anatomy. Ook labjassen, latex handschoenen en pincetten, maar de artsen in spe buigen zich vooral over levende lichamen. Net 5 vervolgt om 21.25u. de vrouwenavond met Evelien met Kim van Kooten en Peter Blok als tobbend stel. Zelfs mannelijke nrc.next-redacteuren geven toe dat ze er voor thuis blijven. Om 21.55u. de Gilmore Girls: drie generaties vrouwen die elkaar op herkenbare wijze het leven zuur maken. Daarna de Amerikaanse politieserie The Closer, met Kyra Sedgewick als CIA-agente Brenda Johnson. Sedgewick werd voor haar rol in de VS genomineerd voor een Golden Globe. Tot besluit om 23.50u. The Guardian. Het beste aan deze serie is hoofdrolspeler Simon Baker (misschien ken je hem nog als hartenbrekende leraar in de Australische serie Heartbreak High). Hier speelt hij Nick Fallin, die voogd is voor jongeren die van het rechte pad af dreigen te raken of dat al zijn. Zo doet hij boete voor zijn eigen wilde periode (cokeverslaving): hij werd veroordeeld tot een werkstraf van 1.500 uur na een drugsdeal. En dan gauw naar bed, want er moet morgen nog wel gestemd worden. (IK)

2 documentaire

Warzone Nepal

Ned. 2, 23.45 - 00.50u.

Documentaireserie waarin het leven van jongeren in conflictgebieden in beeld wordt gebracht. In deze aflevering staat het door burgeroorlog verscheurde Nepal centraal. Nepalees Utam Mainalli (27) reist terug naar zijn geboorteland en komt in contact met de verschillende partijen. Ook is er aandacht voor Bipina Shrestha (22) en Jagannath Bhurtel (29), twee hulpverleners die in het gebied leprapatiënten behandelen.

3 wetenschap

Q21 Das Wissensmagazin

WDR Fernsehen, 21.00-21.45u.

Er is een chronisch gebrek aan goede populair-wetenschappelijke programma’s. Brainiac probeert vooral grappen te maken, Bedweter op de VRT is bedoeld voor de jeugd en Flogiston van Wim T. Schippers is alweer een paar jaar van de buis. Alleen onze oosterburen weten een fatsoenlijk programma aan te bieden. Elke twee weken worden in Q21 vragen uit het alledaagse leven op wetenschappelijke wijze beantwoord.

4 opvoeden

Gordon Ramsay: Oorlog in de keuken

RTL 5, 21.30-22.30u.

In 1998 werd kok Gordon Ramsay in één keer bekend als vloekende, tirannieke kok in het programma Boiling Point. Maar hij is daarbij ook gewoon een erg goede kok (getuige zijn drie sterren in 2001). Ramsay besloot zijn roem en kennis verder aan te wenden als crisismanager in slecht draaiende restaurants. Ook hier gaat hij op karakteristieke – dus niet bepaald zachtzinnige – manier te keer.

5 Behangen (2)

Behang voor buiten

Kijk op www.susanbrandley.co.uk, mail de ontwerpster voor prijs en mogelijkheden

De gezelligheid van binnen naar buiten halen. Dat wil ontwerpster Susan Bradley met haar Outside Wallpaper, behang voor buiten. Een Victoriaanse of Japanse print, binnen gewoon op papier afgedrukt, wordt door Bradley uitgevoerd in staal. Het decoratieve hekwerk kun je zo aan de schuur of schutting hangen, om op je terras een huiskamersfeer te creëren. Ook als je geen zin hebt in woekerende klimop, is het stalen behang een prima alternatief. Hoewel, is Outside Wallpaper ook niet een typisch staaltje van Britse truttigheid? Hoe dan ook, Bradley wordt aan de overkant van de Noordzee als een jong talent beschouwd. Ze werd er onderscheiden als Graduate Designer of the Year in 2005. Een jaar eerder erkende kledingontwerpster Donna Karan haar creativiteit al, en gaf haar een DKNY-prijs voor productvormgeving. (LvB)

6 Opbergen

Disc Manager

Te koop via www.thegadgetcompany.nl, 125 euro

Cd’s mogen dan wel compact zijn, makkelijk op te bergen én weer terug te vinden zijn ze niet. Vaak liggen ze in hun hoesje op een ongeordende stapel in de kast. Waar is toch die zwoele cd van Laura Pausini, net nu je een romantisch etentje hebt? Met de Disc Manager is al dat zoek- en graafwerk verleden tijd. De Disc Manager is een elektronisch kastje (37x39x18 cm) dat 150 cd’s voor je bewaart. Het kastje sluit je aan op de computer. Vervolgens stop je je cd’s één voor één in de computer, zodat de software van de Disc Manager ze herkent. Het kost even tijd, maar dan heb je ook wat. Want vanaf dat moment kan je al je schijfjes in de Disc Manager bewaren. Heb je het album van Laura Pausini nodig? Tik de naam van de cd in op je computer en het opbergapparaat spuugt hem direct voor je uit. Laat dat romantisch etentje maar beginnen! (MvdM)

7 verkiezingen

Verkiezingen op Eén

Ned. 1, 19.00-23.45u.

Dat morgen de verkiezingen zijn, kan bijna niemand zijn ontgaan. Op Nederland één wordt er nog maar eens een avond aan gewijd. Slechts het sportjournaal om iets voor zevenen blijft staan; onmiddellijk erna begint het eerste van twee lijsttrekkerdebatten. Dit jaar heeft de NOS namelijk besloten het traditionele kruisen der degens op te delen in een debatronde voor ‘kleine’ partijen, en een ronde voor de ‘groten’. De lijstrekkers D66, SGP, Fortuyn, EénNL, Partij voor de Vrijheid en Partij voor de Dieren discussiëren vóór het journaal van acht uur. Daarna zijn CDA, PvdA, VVD, SP, GroenLinks en ChristenUnie aan de beurt. Als de stofwolken zijn opgetrokken mag cabaretier Freek de Jonge – in navolging van de verkiezingen in 2003 – de verkiezingsvooravond afsluiten met een speciale verkiezingsconference. De totstandkoming hiervan was de afgelopen weken in Stemmingmakerij te volgen. (TW)

Met bijdragen van Laura van Baars, Inger Kuin, Mees van der Made en Ton Wallast