Wij pinguïns van Moskou

ManyEmperors.jpgJelle wees mij erop dat deze video van een verkeersopstopping in de Moskouse metro nu een hitje is op YouTube. Het schuifelen in een compacte massa is iets waaraan je heel snel went als passagier van de drukste metro ter wereld. 

Alternatief is er namelijk niet. De auto is overdag onbruikbaar omdat Moskou in een eindeloze file is veranderd. En dan hebben we het niet over een Nederlandse file, waar je netjes in de rij achter het stuur je krantje kan lezen. Nee, in Moskou is het wringen, wrikken, beuken, snijden en vloeken.

Dan liever de metro. Zelf schoot ik eerder ook enkele filmpjes van opstoppingen rond de roltrappen. Dat kwam: afgelopen winter zag ik het hartverscheurende pinguïndrama Marche de l’empereur. De volgende ochtend stond ik weer in zo’n mensenmassa te schommelen en dacht: die film gaat over ons! In de Moskouse metro leer je een andere manier van lopen. Niet vooruit, niet zijwaarts, maar diagonaal waggelend als een pinguïn. Buik tegen rug schuifelen we voort en blijven we warm. Zonder mopperen of klagen, want wij pinguïns van Moskou zijn wel wat gewend.