Voor het eerst stem via internet

Afgelopen zaterdagochtend om 7.30 uur werd voor het eerst een internetstembureau geopend voor verkiezingen van de Tweede Kamer. Het bureau, een website, is voor de ruim 21.500 Nederlanders die in het buitenland verblijven en die zich tevoren hebben aangemeld.

Voor het pc-scherm heeft het stembureau de kandidatenlijst aangepast. Kiezers krijgen eerst alleen de eerste paar lijsten te zien. Wie alle lijsten en kandidaten wil zien, moet scrollen.

De verkiezing via het web gaat gepaard met allerlei veiligheidsvoorzorgen. Zo moeten de deelnemers een code intoetsen die ze per post hebben gekregen. Er is bovendien gevraagd om de naam van de site zelf in te toetsen en niet als link aan te klikken, om gebruik van een vervalste site te vermijden. De kiezers moeten een slotje te zien krijgen, als bewijs dat de site beveiligd is. Na de stem kan men een ontvangstbevestiging aanvragen en uitprinten.

Europees Parlementslid en internetspecialist Edith Mastenbroek (PvdA) zegt echter dat er geen 100 procent veiligheid bestaat op internet. „Als je alle risico's wilt uitsluiten, moet je internet afschaffen.”

Ze denkt wel dat het kraken van het internetstembureau zeer lastig is. Een van de redenen is dat vanaf zoveel verschillende pc’s wordt gestemd: het zou opvallen als een bepaalde pc vele stemmen uitbracht.

Mastenbroek stelt dat natellen van de stemmen praktisch onmogelijk is, net als bij de gewone stemcomputers. Het PvdA-Europarlementslid heeft over de gewone computers in Nederland recent vragen gesteld aan de Europese Commissie. (ANP)