VN: opleving van terreur tegen burgers in Darfur

Khartoum, 20 nov. Arabische milities die worden gesteund door het Soedanese regeringsleger begaan daden van ”onverklaarbare terreur” tegen burgers en kinderen in Darfur. Dat heeft Jan Egeland, chef humanitaire zaken van de VN, zaterdag in Khartoum gezegd. Volgens Egeland is het geweld in de West-Soedanese regio nu het ergst sinds de eerste bloedbaden tegen de Afrikaanse bevolking van Darfur in 2003. Hij zei dat de regering de Arabische Janjaweedmilities nu meer dan ooit aan het bewapenen is. Afrikaanse rebellengroepen in Darfur worden ook tot de tanden bewapend. Tot dusverre zijn in Darfur naar schatting zo`n 200.000 mensen gedood en 2,5 miljoen ontheemd, hoofdzakelijk burgers, als gevolg van de oorlog tussen de regering en Janjaweed enerzijds en de rebellen anderzijds.