‘Topelftal’ AZ verliest door gebrek aan bekwame doelman

Feyenoord 3 AZ 2

Ruststand 1-1. 29. Hofs 1-0. 32. De Zeeuw 1-1. 56. Derijck 2-1. 74. Koevermans 2-2. 81. Hofs 3-2. Scheidsrechter: Haverkort. Toeschouwers: 45.000.

Koen Greven

De doelmannen maakten zaterdagavond het verschil in de wedstrijd tussen Feyenoord en AZ. Henk Timmer (34) sprong na afloop zijn coach Erwin Koeman juichend in de armen sprong. De keeper van Feyenoord was met een zestal knappe reddingen mede verantwoordelijk voor de verrassende 3-2 zege van de Rotterdamse club. Voor de twintigjarige Job Bulters liep zijn debuut in de basis van AZ uit op een nachtmerrie. De doelverdediger kreeg in de negentig minuten slechts vier doelpogingen te verwerken. Drie keer moest Bulters de bal uit het net halen en één keer bracht de lat redding.

AZ-coach Louis van Gaal liet na afloop de rol van zijn doelman aanvankelijk buiten beschouwing en concludeerde droogjes: „We hebben dominant gespeeld, we hebben twee doelpunten gemaakt in een uitwedstrijd en we hebben eigenlijk geen kans weggeven. Normaal gesproken zou dat voldoende moeten zijn voor de zege.”

Als voetbal een jurysport zou zijn, had AZ op basis van het het vertoonde spel gewonnen. Oogstrelend voetbal, prachtig positiespel, maar het aantal minuten balbezit en het aantal kansen leveren niet meer dan complimenten op van de neutrale voetballiefhebber. Trainers als Van Gaal mogen het dan misschien niet altijd rechtvaardig vinden, maar enkel en alleen de stand op het scorebord bepaalt wie de drie punten heeft veroverd. ‘Feyenoord-AZ 3-2’, stond zaterdagavond te lezen op de lichtkrant aan de tweede ring in De Kuip. Van Gaal, mismoedig: „Daar zijn eigenlijk geen woorden voor.”

Toch was de nederlaag van AZ eenvoudig te verklaren. De formatie uit Alkmaar verloor de zoveelste wedstrijd tegen een nationale topploeg door een gebrek aan killersinstinct en een zwak optreden van de normaal gesproken derde doelman. Dat Feyenoord op de been bleef door het sterke optreden van Timmer, de keeper die vorig seizoen onder Van Gaal nog de onbetwiste nummer één was, maakte de nederlaag voor AZ alleen maar zuurder.

Toch antwoordde de coach van AZ ontkennend op de vraag of hij achteraf niet liever Timmer in zijn doel had gehad. Van Gaal: „Timmer heeft een goede wedstrijd gekeept, maar dat heeft hij bij ons ook wel eens gedaan. Het lag meer aan onszelf dat we de kansen niet afmaakten.”

De oefenmeester van AZ was vervolgens mild in het oordeel over zijn doelman. „Deze jongen was voor het eerst als speler in De Kuip. Zelfs als doelman van Jong AZ had hij hier nog nooit gestaan. Zo’n vol stadion is toch indrukwekkend. Dat zijn processen die spelers moeten meemaken op weg naar volwassenheid. Nou, dat heeft hij nu doorgemaakt.”

De aangeslagen Bulters weigerde na afloop zijn optreden van commentaar te voorzien.

Van Gaal had in de aanloop naar het treffen met Feyenoord nog beweerd dat het niet zoveel uitmaakt wie het doel van AZ verdedigt. Maar in de praktijk bleek niets minder waar. Eerste keus Joey Didulica (hersenschudding) en tweede keus Khalid Sinouh (dijbeenkwetsuur) waren niet fit genoeg om te spelen, waardoor de onervaren Bulters moest aantreden. Hij verving overigens keepers die niet als hoogvliegers bekend staan. Didulica kwam niet verder dan een reserverol bij Ajax en Germinal Beerschot, vooraleer hij drie seizoenen bij Austria Wien in de basis stond. Sinouh was na zijn vertrek bij RKC Waalwijk zelfs tijdelijk werkloos tot het Cypriotische Omonia Nicosia hem aantrok.

Na een paar minuten bleef een verkeerd weggeschoten bal van Bulters nog zonder gevolgen, maar na bijna een half uur spelen leidde hij met een mislukte trap het openingsdoelpunt van Feyenoord in. Middenvelder Nicky Hofs pikte de bal op, maakte een fopduik en scoorde zelf uit de onterecht toegekende vrije trap. In de 56ste minuut verwerkte Bulters een hoekschop volledig verkeerd waardoor Timothy Derijck Feyenoord tegen de verhoudingen in op 2-1 kon zetten. En negen minuten voor tijd liet de doelman van AZ zich verrassen door een afstandsschot van opnieuw Hofs.

Aan de andere kant vierde Timmer zijn feestje. De doelman die vorig seizoen onvoldoende waardering kreeg van Van Gaal, groeide tegen zijn oude club uit tot man van de wedstrijd. Van Gaal hield het er op dat AZ het slachtoffer was geworden van ‘de wet van Murphy’. Maar als een zelfbenoemde topploeg zonder een bekwame doelverdediger aantreedt, gaat het vanzelf een keer mis.