Tolerantisme

Naema Tahir. Amsterdam, 08-11-06 © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Bij Pauw & Witteman maakte Job Cohen bezwaar tegen een opmerking van Marco Pastors. Die verdedigde in een schoolklas de rechten van homo’s, waarop een moslimmeisje hem uitdagend vroeg of ‘alle moslims dan maar homo moeten worden’. Pastors gaf haar lik op stuk en suggereerde dat ze haar hoofddoek van haar oren moest schuiven om beter te kunnen horen. Cohen nu vond deze opmerking, die volgens mij getuigt van relativeringsvermogen en didactisch inzicht, te ver gaan.

Cohen lijdt aan een gebrek aan engagement. Hij heeft de hoop al opgegeven dat Pastors’ humanistische bejegening met een knipoog het meisje tot wat meer zelfinzicht zou kunnen brengen. Cohen predikt tolerantie over de ruggen van de homo’s die door het meisje worden geminacht. Dat is Hollandse tolerantie: een gebrek aan engagement en belangstelling dat alleen de orde dient en dat zijn verschijningsvorm dankt aan eeuwen van het bewaren van vrede tussen de geloofsgemeenschappen. Hollandse tolerantie draait om pappen en nat houden en heeft niets met een verheven bewustzijn of zelfs maar belangstelling voor de ander te maken. Het is de overtuiging dat de vooruitgang schuil gaat achter alles verdragen van de ander. Als politiek beginsel noem ik dat ‘tolerantisme’.

Met hetzelfde tolerantisme treden linkse partijen het integratievraagstuk tegemoet. Hoofddoeken zijn ‘prachtig’, er is een ‘kloof’ tussen ‘allochtonen en autochtonen’, de regeringspartijen hebben ‘niets gedaan voor de integratie’. Kortom, immigranten zijn hulpbehoevend en wie dat niet denkt is intolerant. Geen woord over eigen verantwoordelijkheid. Geen woord over talentvolle immigranten die hun pampers afwerpen – zichzelf simpelweg ontsluieren. Liever belonen we afhankelijke immigranten. Tolerantisme houdt op wanneer mensen boven het maaiveld uitstijgen. De linkse verwennerij dient om de superioriteit van Nederlanders in stand te houden. Cohen weet dat. Feilloos mikt hij op de meeste stemmen: bij Hollanders die bang zijn voor geslaagde immigranten en bij immigranten die zich te goed voelen om erbij te horen. Tolerantisme? Dat is Pampers voor de Allochtonen.

Jurist en auteur van ‘Kostbaar bezit’ en ‘Een moslima ontsluiert’.