The Frames

The Frames

Of Frames-zanger Glen Hansard is zelf zwaarmoedig, of hij woont in een somber dorp. Aan de muziek en de teksten van zijn band The Frames te horen, wordt Hansard omringd door droefenis en zwartgalligheid. Zijn muzikanten lopen bij deze stemming in de pas: in de lang uitgesponnen nummers horen we geen melodieus esprit om de zinnen te verzetten. Schrijnende strijkers, gedempte tempi en dolende gitaarakkoorden spannen samen om de sfeer zo beklemmend mogelijk te maken. De knetterende blazers van eerdere cd’s ontbreken. Te feestelijk, waarschijnlijk. Uitzondering is Sad Song, waarin Hansard met iets van ironie zingt: „Too many sad words make a sad song.”

Toch weet Hansard met zijn doorleefde geweeklaag in Nederland velen te raken; het concert dat de groep dinsdag geeft in Amsterdam, was meteen uitverkocht. Waarschijnlijk omdat het leed zo smaakvol verpakt wordt. Tussen de trillende snaren en jammerende violen balken Hansard en zijn bronzen stemgeluid erop los. Hier past geen zonnestraaltje tussen.

Hester Carvalho

The Frames treedt op: 21/11 Melkweg, Amsterdam (uitverkocht). Cd verschenen op het label ANTI