Televisie Voorkeur

In de Dokument een reportage van regisseur Vik Franke over de Nederlandse commando’s in Uruzgan. Franke kwam enkele weken geleden in het nieuws toen hij tijdens opnamen bij een eenheid onder vuur kwam te liggen, een wapen pakte en op de Talibaan-strijders begon te schieten. Na meer dan twee jaar voorbereiding trok hij twee maanden lang ‘embedded’ met ze op. Ned.2, 23.10-24.00u. Foto NCRV NCRV

Verkiezingen

Een vandaag. CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende praat over de vergeten thema’s in de verkiezingscampagne. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Op basis van zeven eerdere uitzendingen wordt in een extra lange uitzending een kant-en-klaar regeerakkoord gepresenteerd met de ideale premier. In deze slotuitzending van het Programma van het Volk zal live geschakeld worden met politici, kiezers en de ideale premier. Ned.2, 18.55-20.00u.

P-side. PvdA-lijsttrekker Wouter Bos wordt aan de tand gevoeld over hoe ver hij wil gaan in het handhaven en opleggen van strenge normen en waarden. Op de publieke tribune zitten jongeren, oud-voorzitter van de AEL Mohammed Cheppih, de voorzitter van stadsdeel Amsterdam-Slotervaart, Achmed Marcouch, en hoogleraar Opvoedkunde Jo Hermans. Ned.2, 20.30-21.00u.

Tegenlicht: De luiken dicht. Oud-PvdA-voorzitter Felix Rottenberg praat met Halleh Ghorashi (hoogleraar Management van diversiteit en integratie), publicist Bas Heijne en Sweder van Wijnbergen (hoogleraar economie en voormalig secretaris-generaal van Economische Zaken) waarom internationale verhoudingen en mondiale thema’s nauwelijks in de verkiezingscampagne aan bod gekomen zijn. Heeft gidsland Nederland de luiken dicht gegooid? Ned.2, 21.00-22.00u.

Lijst 0. Slot van een reeks ‘brutale’ uitzendingen van de jongerenomroep BNN, met de verkiezingscampagne in Kerkrade, de dierenpartij en uitleg van Maurice de Hond wat ‘strategisch stemmen’ is. Ned.3, 21.25-22.00u.

Nederland kiest. Rechtstreeks uit het Haagse café Dudok een debat tussen PvdA-lijsttrekker Wouter Bos en VVD-lijsttrekker Mark Rutte. Ned.2, 22.15-22.50u.

Pauw & Witteman. Gast is oprichter van D66 Hans van Mierlo, die nog maar eens zijn licht laat schijnen over de verkiezingen van 2006 en het verval van D66. Ned.1, 23.00-23.55u.

documentaire

Lock them up or let them out. Slot van een drieluik over Britse criminelen die vervroegd vrij willen. Met de 50-jarige Carl die al 27 jaar vast zit wegens moord, Maggi die betrapt werd tijdens een cocaïnetransport en Paul die iemands gezicht met een mes bewerkte en er inmiddels acht jaar op heeft zitten. BBC2, 22.00-23.00u.

Dossier 2300: Als wilde dieren je huis omringen. Reportage over ongewenste dieren die in huizen worden aangetroffen, bijvoorbeeld een wurgslang die zich om een band van een golfkarretje had genesteld of een krokodil in het zwembad. Gelukkig zijn er specialisten die de ongewenste bezoekers kunnen uitschakelen en verwijderen. RTL4, 22.55-23.55u.

praatprogramma

Max & Catherine. Gesprek met actrice en zangeres Simone Kleinsma, die al bijna dertig jaar in het vak zit en ook wel de koningin van de musical wordt genoemd. Ned.2, 17.35-18.25u.

De wereld draait door. Onder anderen documentairemaker Vik Franke die zes weken de Nederlandse commando’s in Afghanistan volgde, nrcnext-columniste Aad Brandt Corstius die een boekje schreef over dertig jaar worden, Arjan Ederveen over zijn serie ‘30 minuten’ waarvan een dvd is uitgekomen en zanger Jan Smit. Ned.3, 19.30-20.30u.

informatief

Hoofdstad Weesp, psychologie van alledag. Vijfde aflevering van een serie over de psychologie van alledag gaat vanavond over ons geheugen, hoe we dingen onthouden en hoe we herinneringen weer boven water halen. Ned 2. 20.00-20.30u.

consument

Radar. Aandacht voor o.a. de uitkomsten van een onderzoek naar verzekerden over hun nieuwe zorgverzekering en of ze massaal gaan veranderen van verzekeraar. Verder speelgoed dat zoveel decibellen produceert dat het een beschadiging aan het gehoor kan veroorzaken. Ned.1, 20.30-21.10u.

muziek

Klassiek: Bernard Haitink. Vanavond in de reeks kerstconcerten van het Concertgebouworkest met dirigent Bernard Haitink de in 1983 uitgezonden derde symfonie van Gustav Mahler. Met alt Carolyn Watkinson, het Groot Omroep Vrouwenkoor en het Noord-Hollands Jongenskoor. Ned.2, 0.00-1.50u.