Ta-ta-doe-doe. En niet langer

Bill Brown componeerde de geluidjes bij Windows XP.

Top-producer Eno ging hem voor, gitaarheld Fripp volgt.

Bill Brown, componist van de Windows XP-tunes. (Foto Bill Brown) Brown, Bill

Trots maakte Microsoft het onlangs bekend: Robert Fripp (60), gitarist en frontman van de rockband King Crimson, heeft meegewerkt aan de soundtrack voor de jongste Windows-versie, Vista. Wie een pc met dit besturingssysteem opstart, hoort Fripps melodie van vier seconden, „op het ritme van de lettergrepen Win-Dows-Vis-Ta”. De software verschijnt volgende maand.

Elf jaar geleden betaalde Microsoft 35.000 dollar aan Brian Eno, producer van onder meer U2, Genesis én Fripp, voor een op een yamaha-synthesizer ingespeeld arpeggio dat het geluid van Windows 95 werd.

„We willen een inspirerend, universeel, optimistisch, futuristisch, sentimenteel, emotioneel, blah-blah, da-da-da, stuk muziek – ze hadden een hele lijst met adjectieven, en onderaan stond: het moet 3 ¼ seconden lang zijn”, vertelde Eno later. Volgens de overlevering produceerde hij het deuntje op een Mac, de computer van Microsofts aartsvijand Apple.

Het bekendste computergeluid van nu is waarschijnlijk dat van Windows XP. Op zeker 250 miljoen computers ter wereld laat het luidruchtig weten wanneer de werkdag is begonnen of speelt het een kordaat ‘ta-ta-doe-doe’, bij het afsluiten van de pc.

Componist Bill Brown schreef de melodie, die werd ingespeeld door het 50-koppige Seattle Symphony Orchestra. Brown (1969) is minder beroemd dan Fripp of Eno, maar wel een naam in de soundtrackwereld. Zo won hij dit jaar een prijs voor muziek bij de tv-serie CSI en schreef hij de soundtrack bij de film Any Given Sunday van Oliver Stone.

„Microsoft wilde afstand nemen van de synthetische natuur van de eerdere geluiden. Het moesten organische, warme, levendige, akoestische geluiden worden, die het nieuwe gevoel van XP zouden weerspiegelen”, vertelt Brown per e-mail. Ook hij werkte met een Mac, én met vijf Windows-pc’s.

Hoe voelt dat nou, om zo vaak door een kwart miljard computergebruikers plus hun kamergenoten te worden gehoord? „Ik verbaas me nog steeds wel eens als iemand zijn pc aanzet. Jammer dat ik daarvoor geen royalty's krijg”, aldus Brown, die niet wil zeggen wat Microsoft betaalde.

Maar ook computermuzieksmaak is vluchtig. De XP-geluiden „waren erg ‘westers’: je kon horen dat de instrumenten door een piano en andere westerse orkestinstrumenten werden gespeeld”, meent Microsoft anno 2006. De nieuwe sound moest passen bij Vista’s visuele „Aero Glass-thema”. Dat klinkt „glasachtig” en weer elektronisch, net als Windows 95.

Beluister Windows 95, XP en Vista op www.nrc.nl/bekend

    • Thalia Verkade