Syrië en Irak zoeken toenadering op belangrijk moment

Bagdad. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken heeft gisteren in Bagdad gepleit voor een gefaseerde terugtrekking van het Amerikaanse leger uit Irak, tijdens een bezoek dat wordt beschouwd als belangrijke stap in de verbetering van de onderlinge betrekkingen tussen Syrië en Irak en als opening naar mogelijke, Syrische betrokkenheid bij een Amerikaans toekomstplan voor Irak. Het bezoek van minister Walid al-Moualem, de hoogste Syrische regeringsfunctionaris die Irak bezoekt sinds de Amerikaans-Britse invasie van 2003, komt kort voordat de Studiegroep Irak, die in opdracht van het Witte Huis een nieuwe strategie ten aanzien van Irak formuleert, naar verluidt zal adviseren om Syrië en Iran te betrekken bij een toekomstplan. The New York Times schreef zaterdag dat al-Moualem met Studiegroep-voorzitter James Baker heeft gepraat.