Smaakvol aanzettend tot depressie

CD (anti)Herfstpop

The Frames, The Cost

Of Frames-zanger Glen Hansard is zelf nogal zwaarmoedig, of hij woont in een somber dorp. Aan de muziek en de teksten van zijn band The Frames te horen, wordt Hansard in ieder geval omringd door droefenis en zwartgalligheid. In de lang uitgesponnen nummers horen we geen melodieus esprit om de zinnen te verzetten. Schrijnende strijkers, gedempte tempi en dolende gitaarakkoorden spannen samen om het de luisteraar zo beklemmend mogelijk te maken. De knetterende blazers van eerdere cd’s ontbreken. Te feestelijk, waarschijnlijk.

Uitzondering is het toepasselijk genaamde liedje Sad Song, waarin Hansard zowaar met iets van ironie zingt: „Too many sad words make a sad song.” Toch weet Hansard in Nederland velen te raken; het concert morgen in Amsterdam, was meteen uitverkocht. Waarschijnlijk omdat het leed zo smaakvol verpakt wordt. Tussen de trillende snaren en jammerende violen balkt Hansards bronzen stemgeluid erop los. Hier past geen zonnestraaltje tussen.

Hester Carvalho

The Frames: 21/11 Melkweg, Amsterdam (uitverkocht).