Rusland kan nu toetreden tot de WTO

Rusland en de Verenigde Staten hebben gisteren een handelsakkoord gesloten dat de weg vrijmaakt voor toetreding van Rusland tot de Wereldhandelsorganisatie WTO.

Het akkoord werd bezegeld in de marge van de Asia-Pacific top in het Vietnamese Hanoi. De overeenkomst is van groot belang voor Rusland. Rusland had alleen met WTO-lid de VS nog geen handelsakkoord. Aspirant-leden van de handelsorganisatie moeten eerst bilaterale handelsakkoorden met WTO-leden sluiten.

Toetreding tot de WTO vergroot de toegang van Rusland tot de wereldmarkt. Nadat China in 2001 was toegetreden, nam de Chinese export naar het westen sterk toe. In een recent rapport van de Wereldbank staat dat het lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie China jaarlijks 40 miljard dollar oplevert.

„Nederlandse bedrijven die met Rusland handelen staan sterker wanneer Rusland tot de WTO toetreedt”, zegt econoom Maurizio Zanardi van de Universiteit van Tilburg. Zo krijgt de Europese Unie de mogelijkheid om handelsconflicten aanhangig te maken bij de WTO. Daarnaast betekent toetreding dat Rusland zijn importtarieven niet meer mag verhogen. Dit schept perspectief voor een betere toegang tot de Russische markt.

Het akkoord van Rusland met de VS heeft lang op zich laten wachten. De onderhandelingen zijn in 1994 begonnen. Laatste breekpunt tussen beide landen vormde de onwil van Moskou om Amerikaans vlees op de Russische markt toe te laten. Rusland belooft nu de internationaal gebruikelijke normen te hanteren voor de invoer van Amerikaans vlees.

De overeenkomst vergroot ook de toegang van Amerikaanse bedrijven in de bouw, telecom en transport tot de Russische markt. Rusland heeft verder toegezegd dat banken en verzekeringsmaatschappijen in de toekomst voor 100 procent in buitenlandse handen mogen zijn.

De Amerikaanse president Bush noemde het akkoord „goed voor de Verenigde Staten en goed voor Rusland”. Het akkoord met Rusland treedt pas in werking als het Amerikaanse Congres Rusland ‘permanente normale handelsrelaties’ toekent. Rusland is een van de weinige landen die deze status nog niet heeft in de VS. Na deze goedkeuring volgt voor Rusland een laatste onderhandelingsronde met alle 149 WTO-leden. Deze onderhandelingen kunnen zeker een halfjaar in beslag nemen.