Rugbyploeg vertrouwt op eigen aanwas

Met louter spelers van eigen bodem begon de rugbyploeg zaterdag aan een herstart.

Nederlands enige prof, Tim Visser, keek aandachtig toe.

Benjamin Mast in een verbeten duel om de bal met twee Oekraïeners. (Foto Bas Czerwinski) 18-11-2006, AMSTERDAM. RUGBY INTERLAND NEDERLAND - UKRAINE FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Nederlands beste rugbyer zat zaterdagmiddag op de tribune van het Nationaal Rugbycentrum in Amsterdam, als speciale gast van de bond. Toe te kijken hoe de gerenoveerde nationale ploeg zich dapper verweerde in het bij vlagen meeslepende gevecht met Oekraïne, maar uiteindelijk de tol moest betalen voor een gebrek aan stootkracht én ervaring: 18-29.

Tim Visser had graag meegedaan. Ware het niet dat de 19-jarige flanker uit Zeewolde momenteel geblesseerd is aan zijn enkel. Én dat hij, talentvol prof bij de Engelse topclub Newcastle Falcons, andere plannen heeft. Sinds zijn debuut in het walhalla van het Europese clubrugby, de Premier League, koestert hij de stille hoop binnen afzienbare tijd uitgenodigd te worden voor de Engelse seniorenselectie. „En dan praten we dus over de regerend wereldkampioen”, benadrukte hij zaterdag.

Ruim twee maanden geleden maakte Visser zijn opwachting voor de A-ploeg van de Falcons, als vervanger van de in Engeland aanbeden kicker die zijn vaderland drie jaar geleden naar de wereldtitel schoot, Jonny ‘Goldenboot’ Wilkinson. Alsof dat nog niet mooi genoeg was, drukte de zoon van oud-international Marc Visser in de slotseconden de winnende try achter de lijn in het competitieduel met de Worcester Warriors. Daags erop prees de Engelse pers hem de hemel in, als The Dutch Delight.

Drie jaar geleden ontdekte Newcastle hem bij ereklasser Hilversum. De club bood hem een opleiding aan in Engeland. Als leerling van de Barnard Castle School was Visser speelgerechtigd voor de Engelse juniorenteams, maakte hij aldaar zijn debuut en komt hij, als EU-ingezetene die drie jaar woont en werkt in Engeland, nu in aanmerking voor de hoogste eer in The Home of Rugby. „Ik voel mij op en top Nederlander, maar met alle respect: als ik de kans krijg om voor Engeland te spelen, kies ik uiteraard voor het hoogste.”

Erik Hengeveld hoeft zich dan ook geen illusies te maken. De zaterdag debuterende bondscoach, de eerste Nederlander op die post in bijna tien jaar, is geheel en al aangewezen op spelers van eigen bodem, nu de imports – buitenlanders met een Nederlands paspoort – de kat uit de boom kijken. Vijf debutanten moest Hengeveld oproepen om de leegloop, na de uitschakeling eerder dit jaar in de WK-kwalificatie, op te vangen.

Met moeite slaagde de voormalig assistent van de Nieuw-Zeelandse bondscoach Geoff Old (1996-2000) in die opdracht, met het oog op de overlevingsstrijd in de Europese C-poule (European Nations Cup, divisie 2A). In de ereklasse spelen meer buitenlanders dan veel betrokkenen lief is, en dus richtte Hengeveld (46) de blik noodgedwongen naar de lagere regionen. Hij zocht en vond uiteindelijk twee spelers uit de eerste klasse, Maurice Stahlecker van RC Te Werve (Rijswijk) en Bart-Jan Alting van de Utrechtse Studenten, en één speler uit de tweede klasse, Koen Buseman van The Pickwick Players (Deventer).

Het onvolwassen karakter van zijn ploeg kwam na rust tot uitdrukking, toen een van de Oekraïeners volkomen onnodig tegen de grond werd gegooid, op het moment dat het spel stil lag. Wat volgde was een handgemeen, waarbij met name Gerard Viguurs het moest ontgelden. Moederziel alleen ging hij het gevecht aan, omringd door vier oververhitte Oekraïeners. De marinier beet venijnig van zich af om, op het moment dat hij het niet meer verwachtte, geveld te worden door een rechtse directe. Groggy ging de routinier van The Dukes uit Den Bosch naar de grond.

Het opstootje was een smet op de wedstrijd, waarin Nederland als verdoofd begon. Al na een kwartier stonden pijnlijke cijfers op het scorebord: 0-22. „Die jongens stonden stijf van de spanning, maar dat reken ik vooral mezelf aan”, zei Hengeveld, die vooraf al had aangekondigd dat het „vechten of vluchten” zou worden.

Het werd uiteindelijk dat eerste, al nam een enkeling die boodschap iets te letterlijk. Maar vechtlust zal Nederland, de bescheiden nummer 35 op de wereldranglijst, nodig hebben in het vervolg van de halve competitie. Moldavië (zaterdag), Duitsland (28 april) en België (5 mei) zijn de volgende tegenstanders. Alleen de winnaar promoveert.

Tim Visser had zaterdag nog een advies voor Hengeveld in petto. „Kies voor talent uit eigen land, niet voor buitenlanders, want dat is en blijft toch korte-termijnpolitiek.”

Volg de European Nations Cup op www.fira-aer-rugby.com of 08001 naar 7585

    • Mark Hoogstad