Roemenen boos op ‘xenofoob’ stuk in Brits blad

In Roemenië is opschudding ontstaan over de voorspelling van het Britse boulevardblad The Sun dat het Verenigd Koninkrijk na de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de EU op 1 januari overspoeld wordt door Roemeense en Bulgaarse aidslijders, en dat de Britten daardoor „een explosie” van aidsgevallen te wachten staat.

De Roemeense minister van Buitenlandse Zaken, Razvan Mihai Ungureanu, riep zaterdag de Britse regering op tot kritiek op het „xenofobe” en „beledigende” verhaal in het grootste Britse blad. Dat artikel, zei hij, illustreert het „enorme gebrek aan kennis” dat in andere landen over Roemenië zou bestaan. „We verwachten van de Britse autoriteiten wat meer bemoeienis. Hun vriendschap voor Roemenië kan worden bewezen door officiële actie tegen deze denigrerende artikelen”, aldus Ungureanu. De kritiek van de minister wordt gedeeld door Roemeense media.

Volgens The Sun was de voorspelling gebaseerd op een studie van de Britse Health Protection Agency. Een Britse organisatie voor hulp aan mensen met hiv en aids heeft het artikel in The Sun als „ongegrond” veroordeeld. Ze wees op het feit dat Roemenië en Bulgarije procentueel minder gevallen van hiv en aids tellen dan het Verenigd Koninkrijk.

Volgens cijfers van de Verenigde Naties zijn zevenduizend Roemenen met hiv besmet, 0,1 procent van de bevolking. In Bulgarije leven vijfhonderd mensen met hiv, minder dan 0,1 procent van de bevolking. Het Verenigd Koninkrijk telt 68.000 mensen met hiv – 0,2 procent van de bevolking.

In Roemenië komt de verontwaardiging over het artikel boven op bestaande irritatie. Boekarest heeft zich de afgelopen weken herhaaldelijk beklaagd over het Britse besluit na 1 januari de toegang van Roemenen tot de Britse arbeidsmarkt te beperken. Dat hebben veel andere EU-landen ook gedaan, maar Groot-Brittannië is het enige EU-land dat in 2004 zijn markt openstelde voor werknemers uit de nieuwe lidstaten maar zijn markt nu sluit voor Roemenen en Bulgaren. Dat wordt in Boekarest ervaren als discriminatie. (AP)