Regenval en overlast water Hoorn van Afrika

De hevige regenval van de afgelopen maand in Oost-Afrika heeft in de Hoorn van Afrika voor grote wateroverlast gezorgd. Volgens vertegenwoordigers van de Verenigde Naties ondervinden 1,5 tot 1,8 miljoen inwoners van Kenia, Somalië en Ethiopië grote hinder door de regen en buiten hun oevers tredende rivieren. Ook Soedan en Eritrea zijn getroffen door de regenval die al weken aanhoudt. Ten minste tachtig mensen zijn de afgelopen drie weken omgekomen. Internationale hulporganisaties hebben hulpacties opgezet.

Ongeveer 50.000 Somaliërs zijn dakloos geworden nadat het wassende water de Somalische stad Beledweyne overspoelde. Nog eens 15.000 mensen in Somalië zijn afgesneden van de buitenwereld door het water, aldus Elizabeth Byrs, woordvoerder van OCHA, de VN-organisatie voor humanitaire zaken. Met name de gebieden rond de rivieren Shebelle en Juba zijn overstroomd. Huizen en landbouwgrond zijn weggespoeld in grote delen van zuidelijk en centraal Somalië.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR meldt dat 78.000 mensen in Kenia ontheemd zijn geraakt. Het wassende water heeft bovendien drie vluchtelingenkampen met Somaliërs geïsoleerd nabij Kenia’s grens. De UNHCR heeft via de lucht noodhulp en voedsel naar de kampen gebracht.

In het zuiden van Somalië zijn de afgelopen weken 47 mensen verdronken. In Zuidoost-Kenia dreigt een dam door te breken bij de Tana-rivier. Een wild geworden nijlpaard, dat als gevolg van het stijgende waterpeil in het West-Keniaanse stadje Busia terecht kwam, heeft vorige week zes mensen gedood. In Somalië hebben krokodillen ten minste negen dorpelingen gedood, nadat het hoge water de krokodillen naar de bewoonde wereld had gevoerd.

„De grond in de regio is zo lang verstoken gebleven van regen dat hij de watermassa niet kon opnemen, waardoor het probleem is verergerd”, aldus Byrs. Volgens deskundigen kampt Somalië met de hevigste wateroverlast in twintig tot vijftig jaar. Zowel de Somalische regering, die in Baidoa zetelt, als de islamitische milities die een groot deel van zuidelijk Somalië in handen hebben, hebben om hulp gevraagd. Hulporganisaties vrezen de uitbraak van epidemieën. (AP, BBC, Reuters)