Red de oude Anne Frankboom

De kastanjeboom waar Anne Frank over schreef in haar dagboek, wordt zeer waarschijnlijk gekapt.

Boomexpert Jørn Copijn wil een degelijke second opinion.

Vorige week dinsdag kondigde de gemeente Amsterdam aan dat een kapvergunning wordt aangevraagd voor de paardekastanje waar Anne Frank op uitkeek vanuit een dakraampje in het Achterhuis. De kastanje zou dermate ziek zijn dat herstel is uitgesloten. Ik twijfel hier sterk aan.

Zelf ken ik de Anne Frankboom ruim dertig jaar. Ik heb vaak advies gegeven over de verzorging van de boom. Kort nadat ik het vak ‘boomverzorging’ in Nederland introduceerde, in 1966, groeide de belangstelling voor het behoud van oude bomen, ook in steden. Oude bomen werden niet zonder meer gekapt.

En terecht. In ouder wordende bomen ontstaan altijd holten door diverse schimmels die het kernhout langzaam opeten en het hout tenslotte weer in humus veranderen. Belangrijk is te weten of de boom in staat is om te blijven staan. Fysiek is de boom vaak nog gezond genoeg. Bij een diagnose is het daarom van belang te kijken of zo’n oude boom dit verouderingsproces kan meemaken zonder om te vallen of af te breken.

Dat geldt bij uitstek voor de boom die herhaaldelijk wordt genoemd in het dagboek van Anne Frank. Een wereldberoemde patiënt schrijf je nu eenmaal niet zomaar af. Bovendien betreft het één van de oudste en grootste paardekastanjes van Nederland.

Nog een heel ander argument speelt een rol. Amsterdam kampt, zoals veel stedelijke gebieden in ons land, met een overmaat aan fijnstof. Fijnstof-emmissie vormt een steeds -groter gevaar voor het stadsklimaat. Bomen kunnen hierbij een positieve rol spelen, omdat zij op hun bladeren het stof opvangen en vasthouden, waarna bij elke regenbui het stof met het regenwater op de bodem terechtkomt en daar wordt vastgehouden. Hoe groter de boom, hoe effectiever dat fijnstof-filter.

De Anne Frankboom is zo’n stadsreus. Met zijn kroonvolume van ongeveer 3.000 tot 4.000 kubieke meter heeft de boom net zoveel ruimte in zijn kroon als 300 tot 400 bomen van circa 10 jaar oud. Wanneer de gemeente zo’n boom zou kappen, moeten er heel veel bomen ter compensatie worden aangeplant. Voor die aanplant is aan ruimte bijna een laan van ca 2 kilometer kastanjebomen nodig.

Redenen genoeg voor een second opinion over de toestand van een van de beroemdste bomen van de wereld.

Afgelopen zaterdag heb ik vanuit de tuin van het Anne Frankhuis de boom bekeken. Ik zag dat in de kroon een redelijke jonge lotvorming (jonge takken met knoppen) plaatsvindt. Hoewel de op tv uitgezonden beelden van de zwamvorming in de stamvoet alarmerend zijn, ben ik van mening dat het op zijn plaats is deze aspecten nader te bekijken. Een second opinion wil ik met mijn 45-jarige bomenkennis hierbij aanbieden, om de boom die wereldwijd een emotionele waarde heeft zo mogelijk te behouden.

Jørn Copijn is boomchirurg en landschapsarchitect. In 1966 introduceerde hij het vakgebied ‘boomverzorging’ vanuit Duitsland in Nederland.

Lees het persbericht over de bomenkap op www.centrum.amsterdam.nl of 87475 naar 7585.