PKK verschanst zich in Irak

PKK verschanst zich in Irak Kurtak. Strijders van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) drinken thee tijdens een regenbui op hun basis in Noord-Irak. De PKK, ook bekend als KADEK en Kongra-Gel, strijdt voor een onafhankelijk Koerdistan. De partij controleert zo'n vijftien dorpen en heeft naar schatting 5.000 strijders in de autonome Koerdische regio in Noord-Irak. Van daaruit valt de PKK geregeld Turks grondgebied binnen. Afgelopen donderdag heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan bij zijn Iraakse collega Nuri Al Maliki aangedrongen op acties tegen de PKK. De partij kondigde een eenzijdig staakt-het-vuren af op 1 oktober, maar dat werd afgewezen door Turkije. Vrijdag werden zes rebellen en een Turkse soldaat gedood in gevechten tussen de PKK en het Turkse leger in de Turkse provincie Bingöl. De PKK begon in 1984 een gewapende strijd in Zuidoost-Turkije voor een onafhankelijk Koerdistan. Sindsdien vielen er meer dan 37.000 doden. PKK-strijders vonden eind jaren tachtig onderdak in Noord-Irak, waar andere Koerdische groepen tegen het bewind van Saddam Hussein vochten. (AFP, Reuters) Foto AFP, David Furst PKK guerillas drink tea as they wait out pouring rain at a base in the mountains of northern Iraq's Kurdish autonomous region, 19 November 2006. The fog-choked mountainous border region between Turkey, Iran and Iraq, is home to the guerillas of the Kurdistan Workers's Party (PKK) struggling for a solution to the long simmering question of a Kurdish homeland. AFP PHOTO/DAVID FURST AFP

Strijders van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) drinken thee tijdens een regenbui op hun basis in Noord-Irak. De PKK, ook bekend als KADEK en Kongra-Gel, strijdt voor een onafhankelijk Koerdistan. De partij controleert zo'n vijftien dorpen en heeft naar schatting 5.000 strijders in de autonome Koerdische regio in Noord-Irak. Van daaruit valt de PKK geregeld Turks grondgebied binnen.

Afgelopen donderdag heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan bij zijn Iraakse collega Nuri Al Maliki aangedrongen op acties tegen de PKK. De partij kondigde een eenzijdig staakt-het-vuren af op 1 oktober, maar dat werd afgewezen door Turkije. Vrijdag werden zes rebellen en een Turkse soldaat gedood in gevechten tussen de PKK en het Turkse leger in de Turkse provincie Bingöl.

De PKK begon in 1984 een gewapende strijd in Zuidoost-Turkije voor een onafhankelijk Koerdistan. Sindsdien vielen er meer dan 37.000 doden. PKK-strijders vonden eind jaren tachtig onderdak in Noord-Irak, waar andere Koerdische groepen tegen het bewind van Saddam Hussein vochten. (AFP, Reuters)