Parfum in sokken op vliegveld van Genève

Zwitsers staan bekend als gezagsgetrouw. Maar sinds vorige week ook daar de nieuwe veiligheidsmaatregelen voor vliegtuigpassagiers van kracht werden, denkt de bewaking daar op het vliegveld Genève-Cointrin anders over.

Volgens Philippe Roy, woordvoerder van het vliegveld, lapt het merendeel van de passagiers de strenge voorschriften over vloeistoffen die je mag meenemen, volledig aan zijn laars. „Passagiers belazeren de boel door bijvoorbeeld parfum in hun sokken te verstoppen”, zegt Roy. „Maar de detectors zien alles.”

Vandaar dat de bewaking in ruim een week tijd al 130 vuilniszakken van 110 liter heeft gevuld met in beslag genomen flessen water, crèmes en scheerschuim. Van alle handbagage die door de detectors ging, moest maar liefst 95 procent worden opengemaakt omdat er vloeistoffen in zaten die volgens de regels tegenwoordig in aparte plastic zakken moeten worden verpakt.

Volgens Roy heeft dit gebrek aan discipline ertoe geleid dat vluchten vanaf Genève-Cointrin sinds 7 oktober gemiddeld veertig minuten te laat zijn.

Wie de dame zag die met alle geweld een zachte chocoladetaart voor haar moeder in de handbagage wilde meenemen, begrijpt waarom: toen ze te horen kreeg dat ze die taart niet mocht meenemen, stond ze erop om hem op te eten voor ze naar de vertrekhal ging.

Aan gebrek aan voorlichting kan het niet liggen. Overal staan grote borden en hangen affiches waar niemand omheen kan. De Zwitserse media hebben ruim aandacht besteed aan de nieuwe veiligheidsvoorschriften.

Het bizarre is bovendien dat de bewaking op het vliegveld van Zürich, Kloten, helemaal geen problemen meldt: daar houden veel reizigers zich keurig aan de nieuwe maximumhoeveelheid vloeistoffen en hebben velen die al thuis in plastic zakjes gestopt.

Dat Genève – waar veel internationale organisaties, bedrijven en banken gevestigd zijn – meer niet-Zwitserse passagiers te verwerken krijgt dan Zürich, kan de verklaring ook al niet zijn, want Zürich, hét financiële centrum van Zwitserland, is een groter internationaal knooppunt dan Genève.