OVSE houdt toezicht op verkiezingen

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zal deze week voor het eerst toezicht houden op verkiezingen in Nederland.

Een team van negen mensen, onder leiding van de Brit Julian Peel Yates, zal vooral nagaan hoe de verkiezingen van woensdag zijn voorbereid. Volgens een woordvoerder van de OVSE zal het team zich richten op het elektronisch stemmen, omdat die manier van kiezen in het westen steeds vaker wordt gebruikt.

De problemen met stemcomputers die onbetrouwbaar bleken te zijn, waren niet de aanleiding voor de OVSE om waarnemers te sturen, aldus de woordvoerder. „Het maakt deze verkiezingen voor ons wel extra interessant. We zullen zeker nagaan op welke manier is geprobeerd om de problemen op te lossen.” De waarnemers – afkomstig uit Oekraïne, Oostenrijk, Bulgarije, Kroatië, de Verenigde Staten, Estland en Rusland – spreken met de Kiesraad, met journalisten, ambtenaren, politici en ook met vertegenwoordigers van de organisatie ‘Wij vertrouwen stemcomputers niet’.

Op de dag van de verkiezingen zelf zullen waarnemers aanwezig zijn in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Eindhoven. De OVSE was al in september door de Nederlandse regering uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de verkiezingen. Volgens de OVSE-woordvoerder wordt van alle OVSE-lidstaten verwacht dat ze dat doen. Nederland stuurde de OVSE ook in 2003 al een uitnodiging. De organisatie ging daar toen niet op in, omdat er te weinig geld was voor zo’n missie, aldus de woordvoerder.

De aanwezigheid van de missie nu past in het streven van de OVSE om vaker verkiezingen te volgen in gevestigde democratieën. „Verkiezingen zijn nooit perfect”, zegt de woordvoerder. „En intern is er bij de OVSE kritiek op de lijn om bijna alleen maar te kijken naar de Balkan en de vroegere Sovject-Unie.” Die nieuwe democratieën krijgen wel veel grotere groepen waarnemers op bezoek. Westerse landen moeten het doen met kleine teams. De OVSE rapporteert over zes tot acht weken over de verkiezingen in Nederland.