Nu ontvoering onderminister in Bagdad

In Bagdad is de shi’itische Iraakse onderminister van Gezondheid nog steeds zoek die gisteren uit zijn woning werd ontvoerd door een groep naar wordt aangenomen sunnitische mannen in politieuniform.

Een andere shi’itische onderminister van Gezondheid, Hakim al-Zamily, was vanochtend doelwit van een aanval door gewapende mannen in Bagdad. Hij bleef ongedeerd, maar twee van zijn lijfwachten vonden de dood. Eerder op de ochtend werd de shi’itische minister van Staat Mohammed Abbas Auraibi ternauwernood gemist door een bom die langs een weg in het oosten van Bagdad ontplofte toen zijn konvooi passeerde. Twee lijfwachten werden gewond. Zaterdag werd een prominent lid van de machtige shi’itische SCIRI-partij samen met zijn vrouw in de hoofdstad vermoord. Hij stond op de nominatie om ambassadeur bij de VN in Genève te worden.

Onderminister van Gezondheid Ammar al-Saffar is de hoogste functionaris die in Irak is ontvoerd sinds de omverwerping van het bewind van Saddam Hussein in 2003. Hij is lid van de Dawapartij van premier Mouri al-Maliki. Zijn ontvoering en de aanslagen op de andere prominente shi’ieten worden gezien als vergelding voor de ontvoering van 100 tot 150 employés van het overwegend sunnitische ministerie van Hoger Onderwijs door shi’itische militiestrijders in politieuniform, een week geleden. Volgens het het bureau van de premier zijn deze gijzelaars weer vrij, maar het ministerie zegt dat nog 60 employés vermist worden.

In de 24 uur tot vanochtend werden meer dan 100 mensen gedood of dood gevonden in Irak. Een functionaris in het Yarmukziekenhuis in Bagdad zei dat hij persoonlijk gisteren tijdens zijn achturige dienst 37 lijken aan familieleden had overhandigd. Dat is een hoog aantal, zelfs naar de maatstaven van Bagdad, en suggereert dat het totale aantal doden hoger dan 100 ligt, aangezien bijvoorbeeld ook veel lijken worden afgeleverd bij het centrale lijkenhuis van de hoofdstad.

Onder de doden waren 22 shi’itische arbeiders die gisteren het slachtoffer werden van een zelfmoordaanslag in Hilla, 100 kilometer ten zuiden van Bagdad. Vanochtend werden in het zuiden van Bagdad de lijken van 14 sunnieten gevonden die gisteravond door vermeende shi’itische strijders in politieuniform waren ontvoerd uit hun woningen in een sunnitische wijk. De mannen waren volgens een politiewoordvoerder voor hun dood gefolterd. (Reuters, AP, AFP)