Nikon D40

Nikon D40

Nikon mikt op de krappe beurs met de D40, een 6,1 megapixel spiegelreflexcamera die in de VS 599 dollar kost (ongeveer 470 euro). Da’s een koopje, althans voor een Nikon. Want voor een digitale SLR ben je snel 1.000 euro kwijt.

De camera is qua functies een crossover van de D50 en de D80 en mist luxe features als een traploze belichtingsinstelling en eigen autofocusmotor. De beeldchip heeft een resolutie van 6,1 megapixel, terwijl de meeste SLR’s tegenwoordig met 10 megapixels uitgerust worden.

Is de D40 daarom een te goedkope camera waar je met een grote bocht omheen moet lopen? Website dpreview.com heeft al even met de D40 mogen spelen en is vooral te spreken over het grote lcd-scherm, de maximale ISO-waarden (3200) en het lage gewicht. Het is maar goed, zegt de reviewer, dat Nikon niet geprobeerd heeft om ten koste van alles meer megapixels te leveren, maar zich concentreerde op het maken van een degelijke camera. Want aan megapixels heb je niks zolang de rest van het toestel niet deugt.

Marc Hijink

Meer over de D40 op www.nrc.nl/hebben